Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Frequentieveiling mobiel internet trekt 9 bieders

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De veiling van de vergunningen voor de 2,6 GHz band gaat 20 april van start. Met de veiling krijgen nieuwkomers op de markt voor mobiele communicatie een kans en komt er meer keus voor de consument. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken deze week bekend.

Internetveiling
De zogeheten 2.6 Ghz veiling werd vorig najaar aangekondigd. Potentiële deelnemers konden zich tot 8 januari inschrijven. In totaal zijn er nu door de uitvoerder van de veiling --Agentschap Telecom-- negen deelnemers toegelaten tot de veiling. 

Mogelijk neemt het biedproces enige weken in beslag. Na afloop van de veiling worden de namen van de winnende deelnemers bekendgemaakt. De verwachting is dat de vergunningverlening daarna eind mei / begin juni plaatsvindt, waarna de uitrol kan starten.

De vergunningen worden via internet geveild. Dit betekent dat de bieders aan de veiling kunnen deelnemen vanaf hun eigen werklocatie. Voor Nederland is deze internetveiling op het gebied van Telecom een primeur.

Meer keus en nieuwe diensten voor de consument
Het ministerie wil met de veiling meer concurrentie. De frequentieruimte kan gebruikt worden voor o.a. WIMAX en LTE (Long Term Evolution), een snelle variant van UMTS. Met de veiling wordt ruimte gemaakt voor minimaal drie nieuwe mobiele operators op de Nederlandse markt. Welke bedrijven aan de veiling meedoen, is niet bekend. Kabelbedrijf Ziggo heeft eerder aangegeven een frequentie te willen bemachtigen. Andere bedrijven die worden genoemd, zijn Tele2 en UPC.

Nederland heeft nu drie grote aanbieders van mobiele communicatie: KPN, Vodafone en T-Mobile. Naar verwachting hebben zij zich ook aangemeld als kopers van de nieuwe frequenties.
 

Geactualiseerd: woensdag 10 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.