Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Frequentieveiling in oktober

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

In oktober 2012 gaat Agentschap Telecom vergunningen veilen voor het gebruik van de 800-, 900-, 1800 MHz-band. Vandaag maakt minister Verhagen de regels voor de veiling bekend. Deelnemers kunnen zich vanaf 16 april aanmelden voor de veiling, die via internet plaatsvindt.

Dat KPN, Vodafone en T-Mobile meedoen ligt vast. Als kansrijkste nieuwkomers gelden Tele2 en Ziggo-UPC, aldus Telecompaper. Volgens het nieuwsorgaan betreft het een zogenaamde combinatorische klokveiling, waarbij de prijs in stapjes omhoog gaat en een bieder aan kan geven hoeveel vergunningen hij wil verkrijgen tegen die prijs. Dat moet zorgen voor een marktconforme verdeling, zonder dat partijen te veel betalen.

Waarom een nieuwe veiling?
Op 26 februari 2013 lopen vergunningen voor GSM in de 900- en 1800 MHz-band af. Een nieuwe verdeling moet de marktwerking bevorderen en meer ruimte creeëren voor innovatie. Daarnaast geeft een nieuwe verdeling instapmogelijkheden voor nieuwkomers. Dat is in het belang van zowel marktpartijen als consumenten, stelt Agentschap Telecom.

Wat zijn de uitgangspunten?
In de Strategische nota mobiele communicatie is uiteengezet op welke wijze de overheid tot 2017 omgaat met de uitgifte van de schaarse frequentieruimte. Belangrijk doel is om effectieve concurrentie voor de langere termijn te behouden. Om dit te bereiken is besloten om de toetredingsbarrières voor nieuwkomers te verlagen en bij de komende verdeling 2x10 MHz aan frequentieruimte in de 800 MHz band en 2x5 MHz in de 900 MHz band voor nieuwkomers te reserveren.

Welke frequentiebanden worden geveild?
Naast de 800-, 900- en 1800 MHz-band worden er ook vergunningen verleend in andere frequentiebanden. Het gaat hier om frequentieruimte die niet vergund is in de 2,6 GHz- veiling en frequentieruimte die is teruggegeven aan de staat. Een compleet overzicht van de frequentiebanden die onderdeel gaan uitmaken van de veiling staan op de website van Agentschap Telecom.
 
 

Geactualiseerd: dinsdag 16 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.