Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Fusie UPC en Ziggo opnieuw uitgesteld

door Jeanet Woldring

De Europese Commissie heeft haar besluit over de overname van Ziggo door het moederbedrijf van UPC voorlopig uitgesteld. De commissie heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben om tot een oordeel te komen. De deadline stond op 17 oktober maar wordt opgeschort.

De Amerikaanse eigenaar van UPC, Liberty Global, moet de Europese Commissie meer data aanleveren over de overname. Er zijn ‘nieuwe feiten’ naar voren gekomen die meer studie vereisen. Liberty Global deed begin dit jaar een bod op Ziggo. In de praktijk betekent dat dat UPC en Ziggo fuseren en verder gaan onder de naam Ziggo.

Monopoliepositie

De overname houdt de gemoederen al heel lang bezig. Ziggo is een grote speler en zodra deze door UPC zou worden overgenomen ontstaat er een mega monopolist. UPC en Ziggo hebben samen zo'n 4,5 miljoen Nederlandse huishoudens als klant. Het nieuwe bedrijf is dan direct de grootste provider. Zo'n monopoliepositie kan leiden tot hogere prijzen voor consumenten.

Ook KPN maakt bezwaar

Bovendien is de provider alleenheerser op de kabel. Concurrentie op de kabel is er niet. Je kiest voor een kabelaar die in jouw gebied levert, maar dit is er altijd maar één. Om die reden heeft KPN aangegeven bezwaar te hebben tegen de fusie. Op dit moment gelden er strenge regels voor ADSL en glasvezel. Zo moeten netwerken opengesteld zijn, zodat derden ook diensten over bijvoorbeeld het netwerk van KPN kunnen aanbieden. Maar voor de kabel gelden zulke regels niet. Zo kun je stellen dat er oneerlijke concurrentie optreedt na de fusie tussen UPC en Ziggo.

Concessies

Volgens anonieme bronnen is Liberty Global bereid om zijn betaal-tv dienst Film1 te verkopen als dit een overname van Ziggo dichterbij brengt. Verder zou het bedrijf aanbieders van video- en tv-diensten -zoals Netflix- de komende vier jaar zonder problemen toegang willen verlenen tot zijn Nederlandse kabelnetwerk.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie