Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Fusie UPC en Ziggo opnieuw uitgesteld

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De Europese Commissie heeft haar besluit over de overname van Ziggo door het moederbedrijf van UPC voorlopig uitgesteld. De commissie heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben om tot een oordeel te komen. De deadline stond op 17 oktober maar wordt opgeschort.

De Amerikaanse eigenaar van UPC, Liberty Global, moet de Europese Commissie meer data aanleveren over de overname. Er zijn ‘nieuwe feiten’ naar voren gekomen die meer studie vereisen. Liberty Global deed begin dit jaar een bod op Ziggo. In de praktijk betekent dat dat UPC en Ziggo fuseren en verder gaan onder de naam Ziggo.

Monopoliepositie

De overname houdt de gemoederen al heel lang bezig. Ziggo is een grote speler en zodra deze door UPC zou worden overgenomen ontstaat er een mega monopolist. UPC en Ziggo hebben samen zo'n 4,5 miljoen Nederlandse huishoudens als klant. Het nieuwe bedrijf is dan direct de grootste provider. Zo'n monopoliepositie kan leiden tot hogere prijzen voor consumenten.

Ook KPN maakt bezwaar

Bovendien is de provider alleenheerser op de kabel. Concurrentie op de kabel is er niet. Je kiest voor een kabelaar die in jouw gebied levert, maar dit is er altijd maar één. Om die reden heeft KPN aangegeven bezwaar te hebben tegen de fusie. Op dit moment gelden er strenge regels voor ADSL en glasvezel. Zo moeten netwerken opengesteld zijn, zodat derden ook diensten over bijvoorbeeld het netwerk van KPN kunnen aanbieden. Maar voor de kabel gelden zulke regels niet. Zo kun je stellen dat er oneerlijke concurrentie optreedt na de fusie tussen UPC en Ziggo.

Concessies

Volgens anonieme bronnen is Liberty Global bereid om zijn betaal-tv dienst Film1 te verkopen als dit een overname van Ziggo dichterbij brengt. Verder zou het bedrijf aanbieders van video- en tv-diensten -zoals Netflix- de komende vier jaar zonder problemen toegang willen verlenen tot zijn Nederlandse kabelnetwerk.

Geactualiseerd: woensdag 11 januari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.