Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Gemiddelde internetsnelheid steeds hoger

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

In een jaar tijd zijn fors meer Nederlanders gebruik gaan maken van internet met een snelheid van meer dan 30 Mbps. In het derde kwartaal van 2012 beschikt bijna tweederde over internet sneller dan 10 Mbps. Verder is het totaal aantal breedbandaansluitingen licht toegenomen tot  6,6 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van toezichthouder Opta.

Marktmonitor
Opta publiceert ieder kwartaal marktcijfers. Deze monitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband en televisie. De toezichthouder maakt de monitor op basis van gegevens van spelers op de Nederlandse telecommarkt.

Internetsnelheid
Hieruit blijkt dat de gemiddelde snelheid van internetabonnementen steeds hoger wordt. In het derde kwartaal is bijna tweederde van de kabel- en DSL-abonnementen sneller dan 10 Mbps. Ruim een kwart (28%) van de breedbandabonnementen is zelfs sneller dan 30 Mbps. Een jaar geleden was dat nog 20 procent. De glasvezelverbindingen zijn buiten deze cijfers gelaten.

Koper en kabel groeien verder naar elkaar toe
Verder blijkt dat het totaal aantal breedbandabonnementen licht toegenomen is tot 6,6 miljoen. De groei is afgezwakt naar 19 duizend nieuwe abonnementen. Het aantal DSL-aansluitingen is met 53 duizend gedaald naar 3,3 miljoen, terwijl het aantal kabelaansluitingen met 34 duizend gestegen is naar 3 miljoen. DSL (koper) en kabel groeien dus verder naar elkaar toe, zoals ook blijkt uit onderstaande grafiek.

Glasvezel
Aan het eind van het derde kwartaal zijn er meer dan 340 duizend huishoudens en bedrijven die via glasvezel internetten. De totale groei van breedbandabonnementen is weliswaar afgezwakt, maar het aantal glasvezelabonnementen is met 38 duizend gestegen. Dat is meer dan in voorgaande kwartalen.

Volgens Opta blijven de verhoudingen in marktaandelen tussen partijen ongewijzigd, ondanks de verschuiving van DSL-abonnementen naar kabel en glasvezel.

Geactualiseerd: dinsdag 16 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.