Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Groningen als eerste draadloos stadsnetwerk

Leestijd: 2 minuten

Groningen heeft als eerste stad in Nederland een draadloos stadsnetwerk. Nuttig voor brandweer en politie, maar ook voor de vele studenten die de stad rijk is. Volgens burgemeester Wallage zal het stadsnetwerk snel onmisbaar worden. "Vijftien jaar geleden zagen weinigen het nut in van een gsm. Je kon toch naar een telefooncel? Nu is het leven zonder nauwelijks voor te stellen", vergelijkt burgemeester Wallage in NRC Handelsblad.

De proef met het draadloos stadsnetwerk komt voort uit het Akkoord van Groningen, waarin de gemeente, de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool in 2004 afspraken een half miljard euro te investeren in technologie.

Het stadsnetwerk is niet alleen geschikt voor draadloze internettoegang via laptop of mobiele telefoon, het biedt ook nieuwe toepassingsmogelijkheden op gebieden als veiligheid, verkeersregulatie, openbare verlichting, onderwijs en mobiel werken.

Wie het netwerk op wil, heeft voorlopig nog gewoon zijn eigen internetabonnement nodig. Je moet inloggen bij je eigen provider, alleen studenten van de hogeschool en universiteit kunnen via hun account er gratis op. 

Het stadsnetwerk is echter vooral bedoeld voor politie en brandweer. Zo is het stroomverbruik van straatverlichting beter te reguleren en weet men sneller wanneer ondergrondse vuilcontainers vol zijn. Ook de brandweer zou sneller informatie kunnen vergaren, zoals plattegronden van panden.

De Groninger Internet Courant schrijft dat de gemeente nadenkt om bepaalde doelgroepen, zoals bijstandsgerechtigden, ook toegang te verlenen tot het stadsnetwerk via een gemeentelijk abonnement.

Zie ook: WiFi -  Mobiel Internetten

Geactualiseerd: woensdag 17 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.