Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Half miljoen ADSL klanten

Leestijd: 4 minuten

KPN heeft zijn 500.000ste ADSL-contract afgesloten. Begin 2003 konden 310.000 klanten e-mailen, surfen, informatie zoeken, downloaden en elektronisch bankieren met behulp van de geavanceerde ADSL-techniek. Eind van dit jaar zal dit aantal naar verwachting groeien naar 600.000. KPN is in hoog tempo bezig centrales voor ADSL geschikt te maken. Medio dit jaar kan daardoor 87% van de Nederlandse huishoudens over ADSL beschikken. 

Het succes van ADSL heeft echter ook een keerzijde voor KPN. Het aantal telefoontikken dat internetters afrekenen, daalt gigantisch. In een jaar tijd is het aantal belminuten met meer dan 900 miljoen gedaald en dat kost KPN miljoenen euro's.

Het succes van ADSL kent echter nòg een keerzijde voor de andere netwerkaanbieders zoals BBned, Versatel en BaByXL en bovendien voor sommige KPN providers zelf.

Zoals eerder gemeld is er een grote concurrentiestrijd gaande tussen de diverse ADSL aanbieders. Daar vaart de consument wel bij. Voorwaarde is wel  dat het aanbod zo transparant mogelijk gemaakt wordt, opdat de consument weet wat  hij het beste kan kiezen. Daar probeert Internetten.nl haar steentje aan bij te dragen door de presentatie van de TOP-6 van de goedkoopste ADSL pakketten.

De concurrentieverhoudingen zijn echter niet eerlijk en toezichthouder OPTA is niet bij machte om hierin op te treden. Althans niet waar breedbanddienstverlening via datanetten loopt. In haar deze week gepresenteerde visie op de ontwikkelingen in de post- en telecommunicatiemarkt voor het komende jaar zegt OPTA dat er al diverse problemen zijn. Op het gebied van de  groothandels-ADSL markt wordt genoemd: discriminatie van nieuwe aanbieders, koppelverkoop en klachten over een prijsklem op de retailmarkt.

Alleen de uiterst kritische consument zal het opgevallen zijn dat deze week met name de KPN dochters Planet en Het Net bijzonder aantrekkelijke acties hebben, waardoor ze beide in onze top 3 zijn gekomen. Planet rekent plotseling opnieuw geen aansluitkosten en Het Net stunt met ADSL voor 1 euro per maand. Men kan zich voorstellen dat de andere providers die KPN ADSL aanbieden, hier niet zo gelukkig mee zijn, laat staan de overige aanbieders. Bij vorige  KPN acties waren de aansluitkosten en/of modem immers gratis bij alle KPN providers en niet alleen bij enkele dochters! Als 'compensatie' biedt KPN wel een ADSL vakantie-actie: € 54 korting op een vliegreis met Basiq Air. 

De TOP-6, waar de goedkoopste ADSL pakketten geselecteerd zijn, laat dus nu alweer een ander beeld zien dan de vorige week. Er wordt zoals vermeld geselecteerd op (de optelsom van) de maandelijkse abonnementsprijs én de aansluitkosten én de prijs van het goedkoopste modem op basis van een (minimum) jaarcontract. De actie-aanbiedingen zijn erin verdisconteerd. Men kan daardoor in één oogopslag zien wie de scherpste aanbieding heeft en zich -voor de meeste pakketten- met één muisklik aanmelden.

Nog steeds staat Zon Breedband Family bovenaan. Niet alleen qua prijs, ook qua snelheid is men hiermee het beste uit. Family is echter op minder plaatsen leverbaar dan andere Lite abonnementen, doordat gebruik gemaakt wordt van het Versatel ADSL-netwerk voor dit pakket. De tweede plaats is nu voor Het Net, terwijl Planet om bovengenoemde reden de derde plaats veroverd heeft. Tiscali ADSL Light is hierdoor naar de vierde plaats gezakt. Tiscali ADSL maakt gebruik van 2 ADSL netwerken, te weten KPN en BabyXL, waardoor de dekking van dit product zeer groot is. Wanadoo ADSL Lite staat nu op 5 en Freeler* op 6.

De beschikbaarheid van ADSL op uw adres kunt u controleren via de postcodechecker op Internetten.nl, waarna in de meeste gevallen ook de mogelijkheid bestaat voor een snelle, gratis online aanmelding voor het pakket van uw keuze. Overigens willen we niet onvermeld laten dat degenen die nog niet kunnen internetten via ADSL, maar wel via de kabel, eveneens gebruik kunnen maken van deze checker. De kabelaars doen flink mee in de concurrentiestrijd en hebben eveneens aantrekkelijke aanbiedingen!

* Update vrijdagavond:
Vanwege de nieuwe Freeler-actie, waarbij het USB modem gratis is, staat Freeler nu op de vijfde plaats!
Speedlinq, die voor 35 euro per maand en gratis aansluitkosten een heel snelle verbinding levert (768down/128up), heeft de actie verlengd tot 1 juni.

Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie