Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Hoge belkosten door ongewild inbellen?

Leestijd: 4 minuten


Bent u onlangs onaangenaam verrast door een waanzinnig hoge telefoonrekening?
En dat terwijl u zeker bent dat u nooit lang naar dure -meestal buitenlandse- nummers hebt gebeld?  Dan bent u waarschijnlijk het slachtoffer geworden van een zogeheten 'autodialer' waarmee uw pc besmet is!

Wat is een (auto) dialer?
Een (auto) dialer is een software programma dat de internetverbinding met de provider verbreekt en een andere internetverbinding tot stand brengt.  Anders gezegd: een dialer is een programma dat ongemerkt het modem dat u gebruikt om te internetten een ander nummer laat bellen dan het 06760 nummer van uw provider. Dit kan zelfs als u een breedbandverbinding heeft met daarnaast nog een aangesloten modem. Over het algemeen worden dan 0900 of buitenlandse betaalnummers gebeld tegen hoge tarieven. Overigens zijn er ook legale dialers die u gebruikt om te betalen voor diensten op internet.

Hoe kom ik eraan?
Het installeren van deze programmaatjes gebeurt vaak automatisch en zonder dat u hier toestemming voor geeft. Surfen via deze betaalnummers kost meestal vele euro's per minuut. U  merkt vaak pas dat u een autodialer heeft op het moment dat u een hoge telefoonrekening ontvangt!

Is het zomaar toegestaan en wordt er niks aan gedaan?
Bedrijven die autodialers plaatsen op een computer van een consument zijn wettelijk verplicht om de consument daar vooraf goed over te informeren. Ook moet de consument de plaatsing kunnen weigeren. Maar.... dat gebeurt niet altijd! Toezichthouder OPTA ziet toe op de naleving van deze wettelijke bepaling en heeft de bevoegdheid om tegen bedrijven die ongemerkt autodialers plaatsen op te treden.

Waar kan ik  klachten indienen?

  • Bij de OPTA. De toezichthouder behandelt overigens geen individuele klachten, maar gebruikt deze bij haar handhaving tegen wetsovertredingen. Voordat OPTA kan optreden tegen verspreiders van ongevraagde autodialers, doet zij eerst uitgebreid onderzoek naar dit lastige probleem. OPTA kan geen boetes opleggen aan overtreders die gevestigd zijn in het buitenland. In december 2004 stonden klachten over dialers met stip op één in het klachtenoverzicht van de waakhond!
  • Bij de Stichting Onafhankelijke Commissie Informatienummers (Stichting OCI) kunt u een klacht indienen over een bepaald nummer, die individueel behandeld zal worden. De OCI ziet erop toe dat er gemeld wordt wat het gesprek per minuut zal kosten en dat de juiste nummers gebruikt worden voor bepaalde diensten. Zo mag een 0909-nummer bijvoorbeeld niet gebruikt worden als informatiedienst van erotische of pornografische aard.
  • Bij uw telefoonmaatschappij  kunt u schriftelijk uw beklag doen over de hoogte van de telefoonrekening. Gaat deze niet goed om met de klacht, dan kunt u daarover contact opnemen met de Geschillencommissie Telecommunicatie: Postbus 90600, 2509 LP Den Haag, tel: 070 - 3105310.


Krijg ik het teveel betaalde bedrag terug?
OPTA kan overtreders niet verplichten om teveel betaalde bedragen terug te storten. Wel kunt u bij OPTA te weten komen wie de eigenaar is van het nummer waarnaar de autodialer belt, indien het een Nederlands nummer is.  

Hoe kan ik installatie van autodialers voorkomen? 

  • Druk nooit zomaar op Ok en download nooit iets waar u niet specifiek zelf om gevraagd hebt.
  • U kunt dure informatienummers (zoals 0900, 0906 en 0909) en buitenlandse nummers laten blokkeren zodat in het vervolg geen contact meer gelegd wordt met deze nummers.
  • Schakel in Internet Explorer Active-X uit. Dit doet u door in Internet Explorer te kiezen voor Extra uit het menu bovenin het scherm. Kies dan vervolgens voor "internetopties", "beveiliging" en "aangepast niveau". U krijgt nu een lijstje met functies die u kunt uitschakelen, Vink daar Active-X uit of laat het programma vragen of Active-X gebruikt mag worden. Het nadeel van het uitschakelen van Active-X is dat websites, zoals bijvoorbeeld Antivirus.pagina en Microsoft websites, niet goed meer werken. Met name de Windows Update werkt niet zonder Active-X. Voor deze updates moet dus Active-X weer ingeschakeld worden.
  • Dialers werken alleen via een analoog modem (incl. ISDN). Breedband-gebruikers lopen dus geen gevaar, tenzij er natuurlijk nog een analoog modem en een telefoonlijn zijn aangesloten. Dit schijnt nog opvallend vaak het geval te zijn. Koppel dus modem los als u deze niet meer gebruikt. Gebruikt u het analoge modem nog af en toe (bijvoorbeeld om in te bellen op een andere computer) koppel dan de telefoonlijn los op momenten dat u deze niet gebruikt.
     
  • Beveilig de zogeheten RAS-telefoonlijst tegen schrijven. Hoe dit in z'n werk gaat, vindt u op  surfopsafe.nl. Op deze website van de overheid vindt u nog meer nuttige tips om autodialers te stoppen.

Bencom is erg benieuwd naar reacties van slachtoffers van deze praktijken. Het wordt op prijs gesteld wanneer er een forumdiscussie over dit onderwerp op gang gezet wordt. Onwetendheid en schaamte van internetters is vaak de oorzaak dat er onterechte hoge telefoonrekeningen geïnd worden. Des te eerder aan deze misstanden een eind komt des te beter! 

Geactualiseerd: woensdag 6 mei 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie