Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Hoge dwangsom Opta voor combikorting KPN TV

Leestijd: 2 minuten

Toezichthouder Opta legt KPN een dwangsom op van 10.000 euro per dag, met een maximum van 1 miljoen euro. Het telecomconcern wordt voor dat bedrag aangeslagen omdat ze weigert informatie te verstrekken over de kostenopbouw van een combinatie-aanbieding van telefonie en tv. KPN gaat in beroep en vraagt een schorsing van het dwangsombesluit aan bij de rechter, aldus PlanetMultimedia. 

Het geschil gaat over kortingen van KPN TV voor KPN klanten. Zij krijgen op het maandabonnement 6 euro korting: zij betalen geen € 13,95 maar € 7,95 per maand. Op de vergelijkingssite Digitelevisie staat KPN TV op de tweede plaats in de TOP 5, waarbij gerekend is met de reguliere maandprijs van € 13,95. KPN klanten zijn € 72 (12 x 6 euro) goedkoper uit op jaarbasis. Wie bijvoorbeeld een BelBasis, BelBudget of ADSL-abonnement heeft, betaalt niet ruim 190, maar 120 euro voor het eerste jaar digitaal tv kijken.

Opta, die niet toeziet op de tv-markt, vermoedt dat er sprake kan zijn van verkapte prijsverlaging voor telefonie en eist nadere informatie. KPN vindt dat de Opta zich niet moet bemoeien met dit soort gecombineerde aanbiedingen. Maar de toezichthouder is van mening dat KPN de combinatiekortingen   transparant moet maken om te bepalen of ze eerlijk concurreren. 

 "Bij niet-transparante bundels, zoals InternetPlusbellen geven we de Opta inzicht in de kosten, maar bij transparante kortingsbundels doen we dat niet. De opbouw daarvan is duidelijk", zo redeneert het telecomconcern.

Al maandenlang schijnen Opta en KPN te bakkeleien over de combinatiekorting volgens PlanetMultimedia. 'In mei heeft de Opta uitvoerig toegelicht welke correspondentie er is uitgewisseld, en kondigde aan dat de maat wat hen betreft vol was. Toen is de 'last onder dwangsom' aangekondigd.' Precies een week geleden, op 4 augustus, is die ingegaan.

Overigens heeft de Opta wel groen licht gegeven voor Slimbellen: gratis breedband met een bundel voor telefonie. Daartegen hadden concurrenten van KPN protest ingediend.

Geactualiseerd: donderdag 30 januari 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie