Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Huishoudens laten 1,5 miljard euro liggen

door Anniek Kruijer Leestijd: 2 minuten

De prijsverschillen tussen de energieleveranciers zijn hoger dan ooit. Toch profiteert het grootste deel van de afnemers hier nog niet van. Zo laten de huishoudens in Nederland een potentieel van circa 1,5 miljard aan besparingen liggen.
 
Uit de berichten in de media is duidelijk dat de consument er wat de energiekosten betreft sinds 1 januari 2008 nauwelijks op voor- of achteruit gaat. Vandaag maakte GasTerra, de vroegere GasUnie, echter bekend dat vanwege de hoge olieprijs rekening gehouden moet worden met een stijging van de stroom- en gasprijzen van 200 euro later dit jaar. “De concurrentie is gelukkig alleen maar heviger geworden. Met speciale actietarieven en -kortingen oplopend tot honderden euro’s op jaarbasis wordt de consument verleid om over te stappen” concludeert Ben Woldring, oprichter van prijsvergelijkingssite Gaslicht.com.

Volgens recente ramingen heeft nog ruim 80% van de huishoudens geen keuze gemaakt voor een substantieel goedkopere leverancier. Het prijsverschil tussen het hoogste en het laagste variabele prijsaanbod voor stroom en gas samen bedraagt momenteel ca. € 350. Bij vaste prijscontracten met een looptijd van één jaar is het verschil volgens de vergelijkingsoverzichten op Gaslicht.com zelfs 420 euro.

Gemiddeld kan ten opzichte van de standaardtarieven van NUON, Essent of Eneco een voordeel van ca. € 325 bereikt worden. Als de rest van Nederland overstapt, betekent dat een potentiële lastenverlichting van circa € 1,5 miljard in een jaar.
 
Bovenop de leveringskosten (gemiddeld ruim 1.100 euro) komen nog transportkosten en de energiebelasting. De feitelijke hoogte hiervan is afhankelijk van de regio, maar verschilt niet per leverancier.

Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Anniek Kruijer
Anniek Kruijer Content marketeer

Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.