Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Internet op vakantie: voorlopig nog reteduur

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Even een selfie uploaden vanaf het Franse strand, zonder je scheel te betalen aan roamingkosten? Dat moet kunnen dankzij een nieuwe Europese wet, maar het werkt niet. EditieNL besteedt er aandacht aan in de uitzending op 30 juli. Mark Wierenga van Bellen.com legt uit hoe het zit met die alternatieve roamingproviders.

Sinds 1 juli is de nieuwe Europese wet van kracht. Die moet het mogelijk maken om via je eigen provider een tijdelijk contract te sluiten met een lokale provider in een andere EU-land.

Even een contractje afsluiten..

Volgens de nieuwe wet zou het zo moeten zijn: Als je bijvoorbeeld drie weken op een camping in Frankrijk zit, dan sluit je bij je Nederlandse provider een abonnement af voor die periode. Jouw eigen provider heeft dan een deal met de Franse partner. En daar gaat het mis: die deals bestaan nog niet.

'Spelletjes stoppen'

Volgens de Nederlandse providers komt dat door de buitenlandse collega's. "Technisch gezien zijn we er klaar voor", zeggen KPN en Vodafone. Een woordvoerder van KPN voegt daar aan toe: "Er zijn op dit moment nog geen partijen die zich aanbieden en zelf bieden wij ons ook nog niet aan in het buitenland. Mark van Bellen.com denkt ook niet dat ze nog gaan komen.

Europees commissaris Neelie Kroes pleit al lang voor het afschaffen van roamingtarieven binnen Europa. Dat gaat eind 2015 ook gebeuren, maar tot die tijd moeten we het doen met deze wet. Een woordvoerder van de Europese Commissie roept de providers op om 'klanten te respecteren'. "Wij verzekeren klanten dat we er alles aan doen om deze spelletjes voor eens en altijd te stoppen".

Tips voor goedkoop bellen en internet in het buitenland

Zolang de providers nog geen deals sluiten, kun je zelf wel iets doen. Met deze tips blijft je belbudget in het buitenland binnen de perken!

1. Koop een lokale simkaart op je vakantie-adres. Dan ben je niet op je eigen nummer te bereiken, maar je bent wel goedkoper uit. 

2. Koop een wifi-apparaatje waarmee je een eigen hotspot maakt. De apparaten zijn te huur bij Wereldwijd Wifi of Keepgo.

3. Maak zoveel mogelijk gebruik van lokale wifi. Zie de Wi-Fi Hotspot Finder

4. Zet roaming alleen aan als je even je mail checkt. 

Zorg dat het automatisch checken van je mail uit staat. 

5. Zet Voicemail uit in het buitenland.

6. Check of je provider goedkope roamingbundels biedt.

7. Laat je bellen i.p.v. zelf te bellen: scheelt tot 50% in de kosten

8. Sms'en i.p.v. bellen: een sms'je sturen is veel goedkoper dan bellen

9. Installeer voor vertrek alvast de benodigde apps, bijv. navigatie- en kaartenapps.

10.Schakel dataroaming uit, zodat je helemaal geen kosten maakt voor mobiel internet.

Checklist mobiel bellen en internet op vakantie

Geactualiseerd: donderdag 18 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.