Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Internetbellers dezelfde rechten als 'ouderwetse' bellers

Leestijd: 2 minuten

Voor aanbieders van internetbellen gelden in grote lijnen dezelfde regels als voor vaste telefonie. Dat heeft toezichthouder Opta dinsdag bekendgemaakt.

Bellen via internet, het zogenoemde VoIP, heeft een enorme vlucht genomen: 1 op de 3 Nederlandse consumenten maakt er gebruik van. Vakblad Telecompaper telde in maart al ruim 2,5 miljoen Nederlandse VoIP-aansluitingen en verwacht dat dat aantal nog dit jaar de 3 miljoen passeert. Tot nu toe was onduidelijk in hoeverre de regels die de Telecomwet aan telefonie stelt, ook van toepassing zijn op internetbellen. In een brief aan de aanbieders van dergelijke diensten laat de Opta nu weten dat die regels in de meeste gevallen gewoon gelden.

Nummerportabiliteit, 112, bellen naar het buitenland
Zo moeten klanten hun telefoonnummer kunnen meenemen naar een andere provider. Dat betekent nummerbehoud of nummerportabiliteit in vaktermen.  Ook moet het alarmnummer 112 via een VoIP-aansluiting bereikbaar zijn. En bellen naar het buitenland moet mogelijk zijn.

Verschillen
OPTA heeft  vastgelegd in welke gevallen internetbellen mag verschillen van vaste telefonie. In die gevallen eist de toezichthouder dat de consument daar vooraf duidelijk van op de hoogte wordt gesteld. In de praktijk gaat het om een waarschuwing voor het kwaliteitsverlies dat kan optreden en/of de problemen die kunnen ontstaan bij het gebruik van randapparatuur. Daarbij valt te denken aan fax- en pinapparaten of alarmmelders die bij sommige aanbieders van internetbellen niet of slecht werken.

Consuwijzer
Klanten kunnen via Consuwijzer nagaan of een aanbieder zich aan de regels houdt. Ook is het via die site mogelijk een klacht in te dienen en contact op te nemen met de verantwoordelijke Geschillencommissie. Voor internetbellen is dat de Commissie Elektronische Communicatiediensten. Of uw provider daar bij aangesloten is, kunt u vinden in de detailinformatie van de desbetreffende aanbieder op Bellen.com, Internetten.nl, Breedbandgekte en Totaalwijzer.

Geactualiseerd: donderdag 30 januari 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.