Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Internetfraude met dialers keihard aangepakt

Leestijd: 2 minuten

Minister Brinkhorst wil de telecomwet aanpassen om de consument beter te beschermen tegen internetfraude door de zogenoemde autodialers.
 
Duizenden consumenten worden op dit moment gedupeerd door 'autodialers': malafide programma's die de ongemerkt de pc binnenkomen en uit zichzelf dure betaalnummers bellen. De gebruiker wordt zo op torenhoge kosten gejaagd. Bencom berichtte daar begin deze maand al over, waarop een levendige forumdiscussie op de vergelijkingssites ontstond.

Volgens KPN zijn de klachten vooral de laatste weken fors toegenomen. Het telecombedrijf belt ook zelf naar klanten die niet in de gaten hebben dat hun telefoonrekening is opgelopen.

Internetgebruikers zijn op dit moment onvoldoende beschermd tegen autodialers. Ze betalen alleen wel de rekening, want geen instantie kan er op dit moment iets aan doen. Minister Brinkhorst heeft daarom besloten de Telecomwet aan te passen.

Zo kan in de toekomst de geldstroom tussen de telefonieaanbieder en de mogelijk malafide aanbieder van de informatiedienst tot nader order bevroren worden wanneer misleiding optreedt. Verder wordt er een gebruiksbegrenzing in de wet opgenomen, zodat de gebruiker zelf met de Telecomaanbieder de maximale duur van een belgesprek kan afspreken. Bovendien wil Economische Zaken een voorziening waar de burger zijn geld terug kan krijgen als de klacht gegrond is. Op dit moment is dat niet mogelijk. KPN heeft laten weten graag mee te willen werken aan een waarborgfonds.

Volgens de Volkskrant ligt KPN echter dwars bij de bestrijding van autodialers. Het telecombedrijf noemt een van de voorgestelde ingrepen 'onuitvoerbaar'.

Dat klanten kunnen vastleggen hoe lang gesprekken naar het buitenland maximaal kunnen duren waardoor de schade beperkt wordt, is onmogelijk zegt KPN. Het zou ondoenlijk zijn met de bezitters van zeven miljoen telefoonlijnen individueel afspraken te maken. In België is dit wel mogelijk.

De tussenhandel kan wel direct aangepakt worden door een nummer meteen  af te sluiten. Daartoe heeft KPN nu echter geen bevoegdheid.  Dat moet overgelaten worden aan de Opta, de toezichthouder voor de telecommarkt.

Verder wil KPN een direct verbod op autodialers. Dat zou in Duitsland het probleem verholpen hebben, maar  zo'n verbod haalt weinig uit voor autodialers die vanuit het buitenland op internet worden verspreid. 

Geactualiseerd: woensdag 10 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie