Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

'Internetproviders moeten afknijpen altijd melden'

door Jeanet Woldring

Internetaanbieders die downloadsnelheden bewust beperken (afknijpen) moeten dat altijd duidelijk melden. Dat stelt de Consumentenbond naar aanleiding van het rapport over netwerkneutraliteit, dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken is opgesteld.

In het rapport staat dat ongeveer eenderde van alle Nederlandse internetgebruikers te maken heeft met het fenomeen afknijpen. De bond pleit voor regels die internetaanbieders verplichten om transparant te zijn over het afknijpen. Vooral 'peer-to-peer-verkeer' – vaak gebruikt voor het downloaden en uitwisselen van films en muziek – wordt door veel internetaanbieders afgeknepen. Hierdoor wordt de downloadsnelheid voor die specifieke toepassing beperkt. 

In het rapport wordt vastgesteld dat internetaanbieders weinig duidelijk zijn over het afknijpen. Op de website van de aanbieders is hierover geen informatie te vinden. Bovendien kunnen consumenten ook zelf niet makkelijk nagaan of er sprake is van afknijpen. Op die manier wordt hen informatie over een belangrijk kenmerk van de dienst onthouden.

De Consumentenbond vindt dat er snel regels moeten komen die internetaanbieders verplichten om duidelijk kenbaar te maken of en wat ze afknijpen. Consumenten hebben recht op heldere informatie over belangrijke kenmerken van de dienst die zij afnemen. Bovendien maakt transparantie over het afknijpen het mogelijk voor consumenten om beter te kiezen.

Update 23-10-'09: op Internetten.nl staan de werkelijke snelheden van alle internetpakketten, zoals gemeten door iPing. Tevens vindt u er een prijs/snelheid rating. De score is een combinatie van de werkelijke snelheid met de prijsinformatie afkomstig van Internetten.nl. Momenteel (peildatum 15 oktober) staat UPC in alle categorieën bovenaan, behalve in de goedkoopste prijsgroep. Daar scoort Telfort Internet tot 20 Mb het best.

Rapport Netwerkneutraliteit: stand van zaken in Nederland

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie