Internetten en bellen in EU per 1 juli weer goedkoper
door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten
Goed nieuws voor vakantiegangers naar het buitenland. Per 1 juli 2014 gaan de roamingtarieven in EU-landen opnieuw omlaag. We betalen voor bellen nu maximaal 23 cent per minuut, voor een sms 6 cent en voor internetten 24 cent per MB. Daarmee dalen de maximumtarieven voor mobiele dataroaming met meer dan de helft in vergelijking met vorige zomer! En duiken de EU-tarieven al onder de Nederlandse prepaidprijzen. Wat verandert er verder en waar moet je op letten?
Wat verandert er?
Wie vanuit EU-landen belt, betaalt vanaf 1 juli maximaal 23 cent per minuut. In 2007 betaalde je nog 69 cent per minuut. De Europese Commissie heeft in dat jaar voor het eerst maatregelen getroffen door het vaststellen van maximumtarieven voor bellen en gebeld worden. Als gevolg daarvan zijn de roamingtarieven in 2014 met 80 tot 90% gedaald in vergelijking met 2007.
Ook sms’en wordt goedkoper. Een sms in het buitenland kost nog maar 6 cent.
De prijs voor internetten op je smartphone daalt van 54 cent naar 24 cent per gedownloade MB. Daarmee dalen de maximumtarieven voor mobiele dataroaming met meer dan de helft in vergelijking met vorige zomer. En dan te bedenken dat je in 2008 bij KPN meer dan een tientje per MB kwijt was!
Meer keuze
Je kunt er nu ook voor kiezen om tijdelijk je roamingkosten bij een andere Europese provider te betalen zonder dat je nummer of simkaart vervangen moeten worden.
Hoe werkt dat? Mobiele providers in Europa kunnen vanaf 1 juli 2014 een specifieke roamingdeal aanbieden vóór je op reis vertrekt en je de mogelijkheid geven om in het land van bestemming, voor zover beschikbaar, een lokale mobiele provider te kiezen voor datadiensten zoals e-mail, online het nieuws lezen, het uploaden van foto's, en online video's bekijken.
Waarom wil de Europese Commissie af van roamingkosten?
De EU werkt aan nieuwe regels om roamingkosten helemaal af te schaffen. Volgens Neelie Kroes zijn snel internet en lage beltarieven noodzakelijk voor innovatie en economische groei. "Deze sterke daling van de prijzen voor dataroaming zal voor ons allemaal een groot verschil maken deze zomer. Dit volstaat echter niet. Waarom is er überhaupt nog sprake van roamingtarieven op een interne markt? Ik hoop dat we tegen eind dit jaar een overeenkomst kunnen sluiten over de opheffing van alle roamingtarieven. Het Parlement heeft zijn job gedaan. Het is nu aan de lidstaten om de deal te sluiten!", verklaarde Neelie Kroes.
Wat vinden de providers ervan?
Die zijn niet bepaald blij. Voor telecombedrijven zijn roamingtarieven namelijk een eenvoudige manier om de omzet op te krikken; naar schatting 5 procent van de inkomsten komt uit dataverbruik en telefoongesprekken in het buitenland.
Volgens de Europese Commissie gaat het de goede kant op. Voetbalfans die tijdens het WK op reis zijn in de EU zullen 25 keer minder betalen voor dataroaming dan tijdens het WK 2010!

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
T-Mobile heet vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Grote internetproviders verhogen de prijzen: hoe kun je alsnog geld besparen?
8 jun Door de inflatie en de energiekosten gaan ook de prijzen van internet en televisie omhoog. Wij legge...
-
Hoge inflatie? Tips waarmee je makkelijk bespaart op internet, tv en bellen
1 feb Met een torenhoge inflatie is het slim je abonnement voor internet, tv en bellen onder de loep te ne...
-
'Internetabonnement kan tientallen euro's goedkoper'
19 sep De prijs van een internetabonnement kan de helft goedkoper. Ziggo en KPN vormen een duopolie wat zor...