Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Internetten en bellen in EU per 1 juli weer goedkoper

door Jeanet Woldring

Goed nieuws voor vakantiegangers naar het buitenland. Per 1 juli 2014 gaan de roamingtarieven in EU-landen opnieuw omlaag. We betalen voor bellen nu maximaal 23 cent per minuut, voor een sms 6 cent en voor internetten 24 cent per MB. Daarmee dalen de maximumtarieven voor mobiele dataroaming met meer dan de helft in vergelijking met vorige zomer! En duiken de EU-tarieven al onder de Nederlandse prepaidprijzen. Wat verandert er verder en waar moet je op letten?

Wat verandert er?

Wie vanuit EU-landen belt, betaalt vanaf 1 juli maximaal 23 cent per minuut. In 2007 betaalde je nog 69 cent per minuut. De Europese Commissie heeft in dat jaar voor het eerst maatregelen getroffen door het vaststellen van maximumtarieven voor bellen en gebeld worden. Als gevolg daarvan zijn de roamingtarieven in 2014 met 80 tot 90% gedaald in vergelijking met 2007.

Ook sms’en wordt goedkoper. Een sms in het buitenland kost nog maar 6 cent. 

De prijs voor internetten op je smartphone daalt van 54 cent naar 24 cent per gedownloade MB. Daarmee dalen de maximumtarieven voor mobiele dataroaming met meer dan de helft in vergelijking met vorige zomer. En dan te bedenken dat je in 2008 bij KPN meer dan een tientje per MB kwijt was!

Meer keuze

Je kunt er nu ook voor kiezen om tijdelijk je roamingkosten bij een andere Europese provider te betalen zonder dat je nummer of simkaart vervangen moeten worden. 

Hoe werkt dat? Mobiele providers in Europa kunnen vanaf 1 juli 2014 een specifieke roamingdeal aanbieden vóór je op reis vertrekt en je de mogelijkheid geven om in het land van bestemming, voor zover beschikbaar, een lokale mobiele provider te kiezen voor datadiensten zoals e-mail, online het nieuws lezen, het uploaden van foto's, en online video's bekijken.

Waarom wil de Europese Commissie af van roamingkosten?

De EU werkt aan nieuwe regels om roamingkosten helemaal af te schaffen. Volgens Neelie Kroes zijn snel internet en lage beltarieven noodzakelijk voor innovatie en economische groei. "Deze sterke daling van de prijzen voor dataroaming zal voor ons allemaal een groot verschil maken deze zomer. Dit volstaat echter niet. Waarom is er überhaupt nog sprake van roamingtarieven op een interne markt? Ik hoop dat we tegen eind dit jaar een overeenkomst kunnen sluiten over de opheffing van alle roamingtarieven. Het Parlement heeft zijn job gedaan. Het is nu aan de lidstaten om de deal te sluiten!", verklaarde Neelie Kroes.

Wat vinden de providers ervan?

Die zijn niet bepaald blij. Voor telecombedrijven zijn roamingtarieven namelijk een eenvoudige manier om de omzet op te krikken; naar schatting 5 procent van de inkomsten komt uit dataverbruik en telefoongesprekken in het buitenland.

Volgens de Europese Commissie gaat het de goede kant op. Voetbalfans die tijdens het WK op reis zijn in de EU zullen 25 keer minder betalen voor dataroaming dan tijdens het WK 2010!

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie