Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Internetten tegen vast tarief per maand door OPTA uitspraak stap dichterbij

Leestijd: 3 minuten

OPTA heeft WorldCom, ook actief in Nederland, gedeeltelijk in het gelijk gesteld in een geschil dat deze telecomaanbieder heeft aangespannen tegen KPN.

Met een tweetal definitieve uitspraken van OPTA komt internetten tegen een vast tarief, dus zonder telefoontikken, voor de consument een belangrijke stap dichterbij. Maar vanwege de schaarse capaciteit op het vaste netwerk van KPN is ‘tikkenloos’ internet nog niet onbeperkt mogelijk. KPN hoeft daarom de zogeheten FRIACO-dienst voorlopig alleen aan WorldCom te leveren en alleen voor consumenten met een ISDN-aansluiting.

OPTA heeft in een brief aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat haar bezorgdheid uitgesproken over de schaarse capaciteit op het KPN-net. In de brief spreekt OPTA haar bezorgdheid uit over de voortdurende capaciteitsproblemen van het vaste net in Nederland. OPTA wijst in de brief op de mogelijke economische schade die Nederland oploopt als, door capaciteitsproblemen in het vaste net van KPN, ons land niet in de pas kan blijven lopen met ontwikkelingen in landen om ons heen.

OPTA heeft in een uitspraak over de levering van FRIACO (‘Flat Rate Internet Access Call Origination’ ofwel toegang tot internet tegen een vast bedrag) bepaald dat KPN binnen twee weken een tarief moet voorstellen waarvoor WorldCom capaciteit bij KPN kan inkopen. Doordat WorldCom nu ‘per bulk’ capaciteit kan afnemen, in plaats van tikken te moeten inkopen, kan zij snel op eenvoudige wijze toegang tot internet zonder tikken aan de consument aanbieden. Daarbij koppelt KPN via een apart 06760-nummer het internetverkeer via de KPN-centrale uit naar het netwerk van WorldCom.

OPTA heeft verder bepaald dat KPN vooralsnog tot 1 juli 2001 haar FRIACO-diensten slechts aan WorldCom hoeft te leveren voor consumenten met een ISDN-aansluiting. Dit omdat OPTA gerede twijfels heeft of het vaste netwerk van KPN in staat zal zijn de mogelijk sterke toename in het dataverkeer te verwerken dat op kan treden als gevolg van invoering van internet tegen een vaste prijs. Daarom moet uiterlijk 1 maart 2001 KPN aan OPTA rapporteren over wat volgens KPN de gevolgen kunnen zijn van het per 1 juli 2001 opheffen van de beperking dat alleen consumenten met een ISDN-aansluiting FRIACO-diensten kunnen afnemen.

Afgelopen maandag heeft "Flat-rate" internetprovider QuickOnline faillissement aangevraagd. De dienst "internet zonder telefoontikken" bleek niet rendabel genoeg te zijn. Immers, QuickOnline vroeg aan de consument voor het internetten een vast tarief per maand i.p.v. een prijs per minuut. Probleem hier, is dat QuickOnline de minuten die de consument online is, wel gewoon per minuut moet inkopen, en niet per "bulk" voor een vast tarief. Eerder dit jaar werd duidelijk dat dergelijke diensten in het buitenland ook niet haalbaar waren. Echter door deze OPTA uitspraken is internet voor een vast tarief per maand een grote stap dichterbij gekomen!

Bron: OPTA
Geactualiseerd: woensdag 22 november 2000
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie