Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

IPv6 Awards uitgereikt

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Bijna niemand heeft het in de gaten, maar de IP-adressen raken op. Naar schatting zijn binnen 100 dagen alle IP-adressen op. De Nederlandse TaskForce IPv6 vraagt hier aandacht voor en heeft vandaag voor de tweede keer op rij de IPv6 Awards uitgereikt. 

Awards
Veertien bedrijven en instellingen waren genomineerd. In de categorie Service Providers won XS4ALL, omdat het de eerste grote aanbieder is van IPv6 als operationele dienst. In de categorie Bedrijfsleven kwam GeenStijl als beste uit de bus. De website ondersteunt IPv6 al een jaar lang. Het ministerie van Algemene Zaken won in de categorie Overheid. Over een tijdje verdwijnen alle websites van de ministeries, die worden vervangen door rijksoverheid.nl. Die wordt vanaf het begin al ondersteund door IPv6. Ook Studenten Net Twente en NGN ontvingen een Award.

Wat is IPv6?
Elke computer op het internet heeft een nummer, een soort adres. Met dat unieke IP-adres kunnen computers met elkaar communiceren, en is er communicatie over het internet mogelijk. Maar de adressen raken snel op, blijkt nu. Het werkt namelijk net als bij kentekens, de combinaties zijn op. Met IPv4, het adres dat we nu gebruiken, zijn 4 miljard combinaties mogelijk en daarvan zijn er nu al meer 3,7 miljard vergeven.

Om het tekort op te lossen is er een nieuwe versie bedacht van het Internet protocol, versie 6, ofwel IPv6. IPv6 heeft vier keer zoveel cijfers, dat betekent ontelbare nieuwe combinaties.

Maar wat betekent het eigenlijk voor ons als de IP-adressen op zijn en merken we het eigenlijk wel als het zover is? "In eerste instantie merk je niets", zegt Erik Huizer, voorzitter van de Nederlandse IPv6 Task Force op NOS Headlines. "Maar vanaf volgend jaar zullen er veel nieuwe sites, computers, mobieltjes komen met een IPv6-adres en daar kun je dan met je computer of mobieltje met een oud IP-adres niet meer op." 

Volgens de Taskforce werkt het ook andersom. "Als je volgend jaar een mobieltje koopt, dan heeft hij waarschijnlijk een IPv6 adres. Die correspondeert dan niet met sites die alleen IPv4 accepteren. Sites moeten er dus ook voor zorgen dat ze IPv6-compatible worden." Toch hebben bedrijven niet zo'n haast met de nieuwe versie. Om die in te voeren moeten websites en providers overstappen op nieuwe software en soms apparatuur en dat brengt hoge kosten met zich mee.

Internetten.nl onderkent belang
Internetten.nl onderkent het belang van IPv6 en de groeiende relevantie ervan voor de gebruikers van Internetten.nl. Internetondernemer Ben Woldring is daarom met Joost Tholhuijsen van de Stichting IPv6 Nederland overeengekomen aan de lijst met kenmerken van de aanbiedingen ook ‘IPv6’ toe te voegen.

Geschiktheid IPv6 vergelijken
Om te zien hoe ver providers in dit opzicht zijn, kunt u op Internetten.nl daarom sinds kort vergelijken in welke mate de internetaanbieding direct of met een eenvoudige handeling geschikt is voor IPv6. Ieder Internetabonnement dat op Internetten.nl voorkomt,  is voorzien van een cijfer waarbij het laagste cijfer (1) aangeeft dat IPv6 niet mogelijk is en het hoogste cijfer (5) een volwaardige IPv6 inclusief door provider geleverde IPv6 router  betekent. De komende tijd zullen de criteria nog genuanceerd worden.

Momenteel voldoen slechts een zeer beperkt aantal aanbiedingen  aan de criteria. In de komende twee jaren zullen naar verwachting een aantal nieuwe aanbiedingen op de markt komen, en zullen ook de technische ontwikkelingen doorgaan.

Zie ook: IPv6 en de groei van het internet 

Geactualiseerd: donderdag 7 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.