Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Kabelbedrijven: storing tv door 4G

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

4G-netwerken kunnen het tv-signaal bij u thuis gaan storen. Daarvoor waarschuwen verschillende kabelbedrijven. Hun advies is om bij storingen duurdere kwaliteitskabels in huis te nemen. Dit meldt NOS. Uit onderzoek van Agentschap Telecom in samenwerking met Universiteit Twente blijkt de kans op storing echter heel klein te zijn: gemiddeld zeven keer per jaar per aansluiting.

Dezelfde frequenties

Sinds een paar maanden gebruiken aanbieders van mobiel internet op steeds meer locaties 4G. De frequenties die daarbij worden gebruikt, kunnen dezelfde zijn als bij sommige tv-zenders. In Harderwijk kan daardoor Nederland 1 HD storen, in Veendam wordt momenteel gewaarschuwd voor storingen bij de zenders Eurosport en BBC1.

Blokjes in beeld

Kijkers kunnen blokjes in beeld zien of het signaal valt helemaal weg. Kabelbedrijven adviseren bij storingen om duurdere kwaliteitskabels in huis te nemen. Als kabels beter geïsoleerd zijn, zou de kans op storingen kleiner zijn.

Of dit helemaal op gaat, valt te betwijfelen. Eén van onze Bencom medewerkers, die sinds een week een nieuw appartement in de stad Groningen bewoont en splinternieuwe apparatuur heeft aangeschaft, heeft eveneens last van blokkerige tv-beelden. Hij kijkt tv via Ziggo. sinds kort is in de stad Groningen 4G van zowel KPN als Vodafone beschikbaar.

Storingen geen verrassing

De storingen zijn geen verrassing voor de kabelbedrijven. Ze hebben al afspraken gemaakt met de mobiele aanbieders om problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Hoe meer mensen 4G gebruiken, des te meer het tv-signaal kan gaan storen. De kabelaars denken daarom dat de kans op storingen de komende jaren alleen maar groter wordt.

Alles over 4G

Update 11-2-2014: 
Volgens NOS blijken de storingen zich met name voor te doen bij de ontvangst van sommige tv-zenders door het 4G-netwerk van KPN. T-Mobile laat weten dat het T-Mobile 4G-netwerk niet stoort omdat het op andere frequenties werkt dan dat van KPN en Vodafone.

Uit onderzoek van het Agentschap Telecom en Universiteit Twente blijkt de kans op storingen van televisiebeelden slechts 0,17 procent te zijn, oftewel gemiddeld zeven keer per jaar per aansluiting. Een paar jaar geleden werd in een Europees onderzoek de storingskans nog geraamd op 45 procent.

Geactualiseerd: donderdag 7 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.