Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Kabelbedrijven: storing tv door 4G

door Jeanet Woldring 7 reacties

4G-netwerken kunnen het tv-signaal bij u thuis gaan storen. Daarvoor waarschuwen verschillende kabelbedrijven. Hun advies is om bij storingen duurdere kwaliteitskabels in huis te nemen. Dit meldt NOS. Uit onderzoek van Agentschap Telecom in samenwerking met Universiteit Twente blijkt de kans op storing echter heel klein te zijn: gemiddeld zeven keer per jaar per aansluiting.

Dezelfde frequenties

Sinds een paar maanden gebruiken aanbieders van mobiel internet op steeds meer locaties 4G. De frequenties die daarbij worden gebruikt, kunnen dezelfde zijn als bij sommige tv-zenders. In Harderwijk kan daardoor Nederland 1 HD storen, in Veendam wordt momenteel gewaarschuwd voor storingen bij de zenders Eurosport en BBC1.

Blokjes in beeld

Kijkers kunnen blokjes in beeld zien of het signaal valt helemaal weg. Kabelbedrijven adviseren bij storingen om duurdere kwaliteitskabels in huis te nemen. Als kabels beter geïsoleerd zijn, zou de kans op storingen kleiner zijn.

Of dit helemaal op gaat, valt te betwijfelen. Eén van onze Bencom medewerkers, die sinds een week een nieuw appartement in de stad Groningen bewoont en splinternieuwe apparatuur heeft aangeschaft, heeft eveneens last van blokkerige tv-beelden. Hij kijkt tv via Ziggo. sinds kort is in de stad Groningen 4G van zowel KPN als Vodafone beschikbaar.

Storingen geen verrassing

De storingen zijn geen verrassing voor de kabelbedrijven. Ze hebben al afspraken gemaakt met de mobiele aanbieders om problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Hoe meer mensen 4G gebruiken, des te meer het tv-signaal kan gaan storen. De kabelaars denken daarom dat de kans op storingen de komende jaren alleen maar groter wordt.

Alles over 4G

Update 11-2-2014: 
Volgens NOS blijken de storingen zich met name voor te doen bij de ontvangst van sommige tv-zenders door het 4G-netwerk van KPN. T-Mobile laat weten dat het T-Mobile 4G-netwerk niet stoort omdat het op andere frequenties werkt dan dat van KPN en Vodafone.

Uit onderzoek van het Agentschap Telecom en Universiteit Twente blijkt de kans op storingen van televisiebeelden slechts 0,17 procent te zijn, oftewel gemiddeld zeven keer per jaar per aansluiting. Een paar jaar geleden werd in een Europees onderzoek de storingskans nog geraamd op 45 procent.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (7)

Geplaatst door: michiel ()

Ik onderschrijf volledig het verhaal van Suzanna.

Geplaatst door: Suzanna ()

Ik heb al overal dure kabels met kabelkeurmerk aangeschaft en ben echt niet van plan nóg eens diep in de buidel te tasten om alles opnieuw te gaan vervangen. IK betaal als consument al genoeg voor de ontvangst van televisie en radio, dus WAAROM zou IK dan opnieuw alles moeten vervangen als er iets nieuws op de markt komt die dan storingen veroorzaakt op mijn televisie en/of radio?! Als 4G storingen veroorzaakt, behoort de provider ervoor te zorgen, dat HIJ zorgt voor een storingsvrij ontvangst in de huiskamer en niet de abonnees! Gewoon een belachelijke omgekeerde wereld!

Geplaatst door: sjef ()

Onze k.. regering zou zich er eens meer mee moeten gaan bemoeien.

Geplaatst door: Anne ()

Jan,

Je hebt helemaal gelijk. En bovendien de kabel van de straat tot in de meterkast is ook al tig jaar oud. Hoe zit het daar dan mee?

Geplaatst door: Jan ()

is toch de omgekeerde wereld ik vind dat die aanbieders voor een storingsvrije ontvangst moeten zorgen en voor de eventuele kosten moeten opdraaien.

Geplaatst door: inakreb ()

lol... kabelbedrijven raden aan om nieuwe kabels aan te schaffen

Geplaatst door: Jeffrey ()

Ik woon relatief dichtbij een 4G mast in Utrecht-Centrum, en heb verder geen last van eerder genoemde problemen. Ik maak gebruik van goede kwaliteit kabels (Kabel Keur, Hirschmann KOKA799), en daarmee voorkom je gewoon dat gezeur.Mijn ouders hadden oude kabels liggen, en daar merkte je gewoon dat de hogere frequenties (boven de 750 MHz) gingen storen. Heb toen een andere kabel aangesloten, en probleem was verholpen!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie