Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Kabinet wil het liefst openstelling kabel UPC en Ziggo

door Jeanet Woldring 2 reacties

Het kabinet wil het liefst dat ook het kabelnetwerk van UPC en Ziggo wordt opengesteld voor concurrentie, zoals nu al het geval is bij het netwerk van KPN. Dat schrijft minister Henk Kamp in een brief aan de Tweede Kamer.

De Europese Commissie besloot begin oktober dat UPC en Ziggo onder voorwaarden mogen fuseren. Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, moet nog wel de zender Film1 afstoten.

"Het kabinet vindt dat een marktstructuur met twee netwerken en twee aanbieders, onvoldoende concurrentiekracht borgt", schrijft Kamp. "Het kabinet zou het wenselijk vinden dat niet alleen KPN, maar ook kabelbedrijven direct worden geprikkeld door het toelaten van concurrenten op hun netwerk."

"In dat geval ontstaan op de netwerken van KPN en kabelbedrijven dezelfde prikkels en beperkingen, en hebben concurrenten ook meer mogelijkheden om te kiezen tussen verschillende toegangsvormen, of voor beide."

Kamp merkt echter op dat het voorlopig niet mogelijk is om dit daadwerkelijk af te dwingen. Eerder besloot de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat Ziggo en UPC geen concurrenten hoeven toe te laten, al wordt over dat besluit nog een consultatie gehouden.

De minister schrijft dat Europese regels zouden moeten worden aangepast om het openstellen van het kabelnetwerk daadwerkelijk mogelijk te maken. Nu zorgen die regels er slechts voor dat één sterk netwerk op deze manier kan worden gereguleerd.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (2)

Geplaatst door: E de Haan ()

Het is hoog tijd dat UPC/Ziggo verplicht andere aanbieders op de kabel moeten toelaten. Op veel te veel plaatsen zijn ze feitelijk monopolist voor een bruikbare internet verbinding.

Geplaatst door: G. de Leeuw ()

Ik 'heb al niet zo'n hoge dunk van dhr. Kamp, maar dit is weer een bewijs van zijn overbodigheid. UPC/Ziggo moeten al concurreren met andere providers, ook wat via de glasvezel wordt aangeboden. De prijzen van alle aanbieders zijn zodanig, dat je de concurrentieverhoudingen er aan af kunt lezen.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie