Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Kamer stemt voor concurrentie op de kabel

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Televisiekijkers kunnen 'binnenkort' kiezen bij welke kabelmaatschappij ze een abonnement willen afnemen. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wijziging in de Telecommunicatiewet die dit mogelijk maakt. Aanbieders als Tele2 en Online kunnen dan (weer) kabeltv aanbieden via UPC en Ziggo.

Concurrentie op de kabel
Netneutraliteit, cookies en de stemfout kregen in de Tweede Kamer de meeste aandacht, maar de verplichte wederverkoop van de analoge kabel kreeg ook steun. De wijziging in de wet die ervoor zorgt dat de kabel opengesteld wordt, is ingediend door Martijn van Dam (PvdA). Het betekent dat bijvoorbeeld Online en Tele2 kabeltv mogen aanbieden op de netwerken van UPC en Ziggo. 

Van korte duur
Afgelopen zomer konden televisiekijkers ook al kiezen bij welke kabelmaatschappij ze een abonnement wilden afnemen. In juli kregen UPC en Ziggo concurrentie van Tele2. De vreugde was echter van korte duur. Eerst  stapten UPC en Ziggo naar de rechter vanwege de reclamecampagne van Tele2. En in augustus werd het besluit van de OPTA om de kabelmarkt te openen alweer ongedaan gemaakt.

Tweede kans
Nu krijgen ADSL providers dus een tweede kans kabeltv aan te bieden, al moet het voorstel nog wel  in de Eerste Kamer behandeld worden. 

Update 23 juni: OPTA vindt het niet meer nodig dat de kabel opengesteld wordt omdat de consument inmiddels voldoende keuze heeft voor verschillende aanbieders van een vergelijkbaar televisieproduct. Dit staat te lezen in het vandaag gepubliceerde reguleringsvisie 2012-2014.

Hieronder alle aangenomen wijzigingen op een rijtje met dank aan Telecompaper:

> De verplichte wederverkoop van de analoge kabel wordt opgenomen in zowel de Telecommunicatiewet als de Mediawet;
> Het schrappen van de verzwaarde bewijslast voor Opta;
> Aanbieders van telefonie moeten een concurrerend abonnement aanbieden zonder starttarief en met afrekenen per seconde;
> Er komen extra bepalingen om te zorgen dat een abonnee niet zomaar wordt afgesloten van internet;
> Aftappen (niet door de politie) hoort in het Wetboek van strafrecht;

Het amendement van Martijn van Dam (PvdA) over mimimumeisen voor downloadsnelheden voor internet kreeg geen meerderheid.

Geactualiseerd: donderdag 7 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.