Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Kamer stemt voor concurrentie op de kabel

door Jeanet Woldring

Televisiekijkers kunnen 'binnenkort' kiezen bij welke kabelmaatschappij ze een abonnement willen afnemen. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wijziging in de Telecommunicatiewet die dit mogelijk maakt. Aanbieders als Tele2 en Online kunnen dan (weer) kabeltv aanbieden via UPC en Ziggo.

Concurrentie op de kabel
Netneutraliteit, cookies en de stemfout kregen in de Tweede Kamer de meeste aandacht, maar de verplichte wederverkoop van de analoge kabel kreeg ook steun. De wijziging in de wet die ervoor zorgt dat de kabel opengesteld wordt, is ingediend door Martijn van Dam (PvdA). Het betekent dat bijvoorbeeld Online en Tele2 kabeltv mogen aanbieden op de netwerken van UPC en Ziggo. 

Van korte duur
Afgelopen zomer konden televisiekijkers ook al kiezen bij welke kabelmaatschappij ze een abonnement wilden afnemen. In juli kregen UPC en Ziggo concurrentie van Tele2. De vreugde was echter van korte duur. Eerst  stapten UPC en Ziggo naar de rechter vanwege de reclamecampagne van Tele2. En in augustus werd het besluit van de OPTA om de kabelmarkt te openen alweer ongedaan gemaakt.

Tweede kans
Nu krijgen ADSL providers dus een tweede kans kabeltv aan te bieden, al moet het voorstel nog wel  in de Eerste Kamer behandeld worden. 

Update 23 juni: OPTA vindt het niet meer nodig dat de kabel opengesteld wordt omdat de consument inmiddels voldoende keuze heeft voor verschillende aanbieders van een vergelijkbaar televisieproduct. Dit staat te lezen in het vandaag gepubliceerde reguleringsvisie 2012-2014.

Hieronder alle aangenomen wijzigingen op een rijtje met dank aan Telecompaper:

> De verplichte wederverkoop van de analoge kabel wordt opgenomen in zowel de Telecommunicatiewet als de Mediawet;
> Het schrappen van de verzwaarde bewijslast voor Opta;
> Aanbieders van telefonie moeten een concurrerend abonnement aanbieden zonder starttarief en met afrekenen per seconde;
> Er komen extra bepalingen om te zorgen dat een abonnee niet zomaar wordt afgesloten van internet;
> Aftappen (niet door de politie) hoort in het Wetboek van strafrecht;

Het amendement van Martijn van Dam (PvdA) over mimimumeisen voor downloadsnelheden voor internet kreeg geen meerderheid.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie