Kamer wil concurrentie op kabel
Leestijd: 2 minuten
Het kabelnet moet opengesteld worden voor de concurrentie zodat consumenten kunnen kiezen tussen verschillende pakketten televisiezenders. Dat plan van CDA en PvdA wordt dinsdag aangenomen door een meerderheid in de Tweede Kamer.
Een kamermeerderheid wil dat minister Wijn van Economische Zaken snel met een wetsvoorstel komt om de kabel-tv-monopolies te beëindigen. Ook de VVD steunt het voorstel voor een open kabelnet. In een motie eisen Van Dam (PvdA) en Hessels (CDA) dat de regering binnen een jaar een voorstel indient voor wijziging van de Telecomwet.
Hessels en Van Dam willen twee zaken verbeteren: 1. de kabel moet concurrenten toelaten. 2. een abonnement op toegang tot de kabel mag niet meer gekoppeld worden aan een abonnement op een dienst op die kabel. Bij het KPN-net kan iemand de telefoonlijn in huis gebruiken, maar toch alle diensten van bijvoorbeeld Tele2 afnemen. Een kabelabonnement gaat echter nog altijd verplicht samen met minstens een tv-abonnement.
De Kamer hoopt dat door de openstelling de concurrentie toeneemt en de prijs voor de pakketten lager wordt. Hessels vergelijkt het kabelnet met het telefoonnetwerk van KPN dat enkele jaren geleden werd opengesteld. Het moet mogelijk worden dat, wanneer je bijvoorbeeld in een gebied woont waar een kabel ligt van Casema of UPC, je ook een Essent televisieaanbod kunt krijgen. Volgens PvdA-Kamerlid Martijn van Dam gaan de prijzen dan omlaag, zo heeft de ervaring met de telefonie geleerd.
Nu is het zo dat je afhankelijk bent van de aanbieder die in jouw gebied het kabeltelevisieaanbod verzorgt. Een inwoner van Amsterdam (UPC) of Den Haag (Casema) kan bijvoorbeeld niet hetzelfde kiezen als een Groninger (@Home) wat betreft kabelpakketten. De kabelaars hebben allemaal hun eigen spreidingsgebied. Dat is één van de redenen waarom je de beschikbaarheid via je postcode moet checken, alvorens een pakket te bestellen.
De openstelling van het kabelnet is een veelbesproken onderwerp in de Tweede Kamer. Al in 2000 wilde de meerderheid dat de kabel zo snel mogelijk opengesteld zou worden voor concurrentie. Vorig jaar eiste de Tweede Kamer dit opnieuw, maar het kabinet wilde toen eerst overleg met de kabelbedrijven.
In een vraaggesprekje op Planet Multimedia is te horen dat het opnieuw oppakken van de motie mede het gevolg is van de overname van Casema en Essent Kabelcom. Het zou geen verband houden met de rechtszaak van KPN tegen de Staat, vanwege ongelijkheid in regelgeving in het voordeel van de kabel.
Brussel moet nog wel akkoord gaan met het voorstel. Coax, de Kabel Internet Belangenvereniging, verwacht dat de kabel nog jarenlang gesloten zal blijven, doordat 'kabelaars een open kabel op alle fronten tegenwerken'. Wordt vervolgd.
Laatste nieuws
-
Hoge inflatie? Tips waarmee je makkelijk bespaart op internet, tv en bellen
1 feb Met een torenhoge inflatie is het slim je abonnement voor internet, tv en bellen onder de loep te ne...
-
'Internetabonnement kan tientallen euro's goedkoper'
19 sep De prijs van een internetabonnement kan de helft goedkoper. Ziggo en KPN vormen een duopolie wat zor...
-
Bij deze provider kijk je het voordeligst naar ESPN
17 aug ESPN Compleet zit bij Online.nl en Freedom bij het TV pakket inbegrepen. Hoeveel betaal je bij ander...
-
Delta komt met 8 Gbps internet via glasvezel
6 aug Delta introduceert een internetpakket via glasvezel met een snelheid van 8 Gbps. Daarnaast wordt 1 G...
-
Delta Fiber wil 2 miljoen huizen aansluiten op glasvezel met veel hogere snelheden
2 aug Delta Fiber wil een kwart van de huizen toegang tot eigen glasvezelnetwerken geven. Het bedrijf heef...