Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Klachten Top 5 Consuwijzer

Leestijd: 3 minuten

In 2007 maakten consumenten veelvuldig gebruik van ConsuWijzer. Dit blijkt uit cijfers die het informatieloket, in aanloop naar Wereld Consumentendag op 15 maart a.s., bekendmaakt. ConsuWijzer helpt consumenten aan onafhankelijke en betrouwbare informatie over zijn rechten. De top 5 van meldingen van ConsuWijzer in 2007:

  • Garantie en conformiteit (het recht hebben op een goed product) met name uit de sectoren elektronica, witgoed en woonwinkels.
  • Het ongevraagd omgezet worden naar een andere telefoonbedrijf (slamming).
  • Klachten over internetproviders, waaronder overstapproblemen
  • Klantenwerving door energieleveranciers.
  • Meldingen over onduidelijke energierekeningen.


Telefonisch verkoopgesprek
Veel consumenten meldden in 2007 dat zij na een telefonisch verkoopgesprek waren overgezet naar een ander telefoonbedrijf zonder dat zij daar naar hun mening toestemming voor hadden gegeven. De Consumentenautoriteit is naar aanleiding van deze meldingen onderzoeken gestart naar verschillende telefoonbedrijven. De onderzoeken zullen in 2008 worden afgerond.

Energie
Naar aanleiding van meldingen over onterechte switches naar energiebedrijven, is de NMa een onderzoek gestart naar de manier waarop deze bedrijven hun klanten werven. De resultaten zullen in 2008 bekend worden gemaakt. Naar aanleiding van meldingen bij ConsuWijzer over onduidelijke energierekeningen heeft de NMa regels opgesteld. Energiebedrijven moeten voortaan vooraf duidelijk hun prijzen vermelden (all-in tarieven, d.w.z. netwerkkosten + leveringskosten + belastingen). Daarnaast heeft de NMa de energiebedrijven opgeroepen om rekeningen eenvoudiger en makkelijker controleerbaar te maken. Ook voert de NMa steekproefsgewijs controles uit op de juistheid van energierekeningen. ConsuWijzer ontving veel meldingen over de lange termijn tussen opzeggen van een energiecontract en het factureren van de opzegvergoeding door het energiebedrijf. De NMa heeft daarom nieuwe regels opgesteld waarin een kortere termijn van maximaal twee maanden is afgesproken.

Internetbellen
Uit meldingen over internetbellen bleek dat voIP-aanbieders niet waren aangesloten bij de Geschillencommissie voor Telecommunicatie. Doordat OPTA de voIP-aanbieders over dit probleem heeft aangeschreven, hebben deze zich inmiddels vrijwillig bij de geschillencommissie aangesloten.

Ongewenste sms-abonnementen
Ontvangen signalen op het meldpunt ringtones (ongewenste sms-abonnementen) hebben er toe geleid dat, mobiele aanbieders en de aanbieders van sms-(abonnements)diensten, onder regie van OPTA de gedragscode uit 2003 hebben aangescherpt. Tegelijkertijd is de Consumentenautoriteit onderzoeken gestart naar twee aanbieders van sms-diensten en heeft zes uitingen voorgelegd aan de Reclame Code Commissie die geoordeeld heeft dat deze misleidend zijn. (Sms-aanbieders kunnen nog in beroep gaan tegen uitspraak RCC.)

In 2008 wil ConsuWijzer haar dienstverlening verder optimaliseren, onder andere door de bruikbaarheid van schriftelijke adviezen te verbeteren en de informatie op haar website uit te breiden.

Geactualiseerd: vrijdag 14 maart 2008
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.