Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Kosten klantenservice via 0900-nummer omlaag

door Jeanet Woldring

Heb je een vraag of een klacht over een dienst die je afneemt? Dan moet je daarvoor meestal bellen naar de klantenservice van bijvoorbeeld je telecomaanbieder, internetprovider of energieleverancier. Vaak moet je daarvoor een 0900-nummer bellen. Vanaf 13 juni 2014 gelden hier nieuwe regels voor. Weet je wat het maximumtarief is als je naar een klantenservice met een 090x-nummer belt?

Wat zijn 090x-nummers?

090x-nummers zijn telefoonnummers die beginnen met 0900, 0906 en 0909

Maximumtarief klantenservice met 0900, 0906 en 0909

Bel je via een vaste telefoon in Nederland naar een 090x-nummer van een klantenservice? Dan kan de ondernemer je een bedrag per gesprek in rekening brengen. Ook betaal je de gebruikelijke belkosten. Het bedrag mag niet meer zijn dan 1 euro per gesprek. Dat is een vast bedrag.

Brengt de ondernemer geen vast bedrag per gesprek in rekening? Dan betaal je alleen de gebruikelijke belkosten. Dit geldt alleen voor klantenservices van bedrijven waarvan je klant bent.

In de volgende gevallen kan een 090x-nummer van een klantenservice je wel meer kosten:

  • als je belt met je mobiele telefoon;
  • als je belt vanuit een ander land;
  • als je geen consument bent, maar bijvoorbeeld een ondernemer.

Gelden er regels voor een vast bedrag per gesprek?
Ja. De ondernemer mag een vast bedrag in rekening brengen als hij het 090x-nummer gebruikt voor klantenservice. Dan betaal je maximaal 1 euro per gesprek. Ook betaal je de gebruikelijke belkosten. 

Is de ondernemer telefonisch bereikbaar via één 090x-nummer? Meestal wordt het nummer dan gebruikt voor meerdere doelen. 

Bijvoorbeeld:
- je kunt als bestaande of nieuwe klant op dit nummer algemene informatie opvragen;
- je kunt via dit nummer een bestelling plaatsen
- klantenservice. Je kunt op dat nummer terecht met vragen of klachten over een overeenkomst die je hebt met de ondernemer.

Gebruikt de ondernemer hetzelfde telefoonnummer voor meerdere doelen? En is één van die doelen een klantenservice? Dan mag het gesprek niet meer kosten dan 1 euro per gesprek plus de gebruikelijke belkosten. Dit geldt zowel voor klanten als niet-klanten van het bedrijf.

Gebruikt de ondernemer verschillende 090x-nummers?

Dan zijn de regels anders. Het ligt er dan aan waar de ondernemer het telefoonnummer voor gebruikt.
Voor klantenservice: je betaalt maximaal 1 euro per gesprek. Ook betaal je de gebruikelijke belkosten.
Voor het plaatsen van bestellingen: de ondernemer mag zelf kiezen wat dat nummer kost. Dit kan dus ook meer zijn dan 1 euro per gesprek. De aanbieder moet je hierover wel vooraf informatie geven.
Voor algemene informatie: de ondernemer mag zelf kiezen wat dat nummer kost. Dit kan dus ook meer zijn dan 1 euro per gesprek. De aanbieder moet je hierover wel vooraf informatie geven.

Meld je klacht over 090x-nummers

Heb je een abonnement? En kost het bellen naar een klantenservice met een 090x-nummer meer dan je gebruikelijke belkosten? Of als je een vast bedrag per gesprek moet betalen, meer dan 1 euro plus de gebruikelijke belkosten? Dien dan een klacht in bij ConsuWijzer.

Bron: ConsuWijzer

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie