Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Groei breedband, mobiel en tv, daling vaste lijn

Leestijd: 3 minuten

Breedband is vorig jaar blijven groeien bij KPN, evenals mobiele diensten en digtale TV. De opbrengsten uit traditionele spraakdiensten zijn met 364 miljoen euro gedaald en de nettowinst is met 67 procent gestegen. Dit blijkt uit de financiële cijfers die KPN vanochtend presenteerde. In onderstaand artikel enkele cijfers en feiten over mobiel.

Mobiele diensten
Uit het buitenland haalt KPN meer opbrengsten dan uit Nederland. Ons land bracht vorig jaar 3 miljard euro in het laatje, uit Duitsland en België ontving onze voormalige monopolist 3,5 miljard. Vooral het Duitse E-Plus presteert beter dan de concurrentie en overtreft de verwachtingen. De opbrengsten zijn in het vierde kwartaal sterker gedaald dan voorheen. Dat ligt volgens KPN ondermeer aan de opgelegde roamingtarieven.

7,5 of 9,4 miljoen mobiele klanten? 
Ten aanzien van het aantal mobiele klanten zien we verschillende cijfers. In het overzicht van de Nederlandse consumentenmarkt staat dat het klantenbestand is gegroeid met 122.000. Op 31 december 2007 bedroeg het totale aantal 6,2 miljoen.  Het percentage abonnees (postpaid-klanten) is ten opzichte van vorig jaar met 2% punten  gestegen naar 41%. Verderop staat dat het aantal mobiele zakelijke klanten  in het vierde kwartaal van 2007 toenam met 12% ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Daarmee werd een totaal aantal van meer dan 1,3 miljoen bereikt, hoofdzakelijk als gevolg van de aanhoudende groei van datatoepassingen. Opgeteld dus 7,5 miljoen mobiele klanten in Nederland (6,2 +1,3).
 
In de aanvullende toelichting die KPN verstrekt om vergelijkingen met andere bedrijven mogelijk te maken, worden de volgende cijfers genoemd: 'Het klantenbestand van KPN Mobile The Netherlands groeide met 234.000 klanten in het vierde kwartaal en met 750.000 klanten in het afgelopen jaar. Het totale aantal klanten aan het eind van 2007 bedroeg 9,4 miljoen, waarvan 46% postpaid-klanten (een stijging van 1 % punt ten opzichte van vorig jaar).' 

Meer pre- dan postpaid
Een kleine meerderheid van KPN's bellers heeft dus geen abonnement en betaalt de kosten voor mobiel vooraf. Toch verwacht KPN dat het in december geïntroduceerde abonnement  ‘Flexibel’ zal bijdragen aan verdere groei van het aantal abonnees. Bij deze belvorm kunnen klanten hun bundel maandelijks aanpassen op basis van hun gebruik. Of dat lukt zullen de volgende kwartaalcijfers moeten aantonen. In ieder geval kostte het werven en behouden van klanten KPN  veel minder dan het jaar daarvoor! 

Succesvolle overname Telfort
De overname van Telfort heeft KPN geen windeieren gelegd. Over 2007 vertoonde de brutowinst bij KPN Mobile The Netherlands een sterke groei van 11%  als gevolg van de overname. De bijdrage van de merknaam Telfort aan de prestaties van KPN zet zich voort na de integratie, aldus de toelichting.

Mobiele data
KPN verwacht dat mobiele data in de nabije toekomst voor een belangrijke omzetgroei zal zorgen. Het aantal databundels is in 2007 in hoog tempo gestegen nadat flatfee-databundels waren geïntroduceerd. Tot dusver zijn opbrengsten nog beperkt, maar KPN verwacht dat ze over twee jaar  een belangrijk aandeel vormen. Daarnaast zal medio 2008 DVB-H worden geïntroduceerd. Naar eigen zeggen zijn de pilots met mobiele TV succesvol verlopen. KPN verwacht dat begin 2008 vrijwel alle grote steden in Nederland onder de netwerkdekking zullen vallen.
 

Geactualiseerd: donderdag 18 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.