Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

KPN LoRa-netwerk 4 nov. live in Rotterdam en Den Haag

door Jeanet Woldring

Deze week gaat het KPN LoRa-netwerk live in Rotterdam en Den Haag. Dit netwerk maakt allerlei toepassingen mogelijk op het gebied van the Internet of Things. Slimme steden, slimme meters, slimme lantaarnpalen, noem het maar op. Op een persbijeenkomst op woensdag 4 november wordt uitleg gegeven over de werking en de betekenis van Internet of Things voor KPN en Nederland.

Wat is LoRa?

Als eerste telecomprovider wil KPN een landelijk dekkend, professioneel LoRa-netwerk uitrollen voor eind 2016. LoRa is een nieuw soort technologie die apparaten van lange afstand aan het internet kan koppelen. Via LoRa kunnen bijvoorbeeld sensoren hun data gemakkelijk op lange afstand naar het internet verzenden of kunnen apparaten vanaf het internet opdrachten krijgen (aan/uit, open/dicht/etc.).

Met deze nieuwe technologie wordt het mogelijk om diverse M2M-toepassingen die maar weinig data gebruiken, laagfrequent te verbinden met internet. Denk bijvoorbeeld aan flexibele straatverlichting, waarbij lantarenpalen realtime, op afstand aan- en uitgezet kunnen worden.

Naast de introductie van LoRa is KPN voornemens om deel te nemen aan de LoRa Alliance. Hierin participeren ook Bouygues Telecom (Frankrijk), SingTel, Swisscom, Proximus, en Fastnet (onderdeel van South Africa Telecom). Andere deelnemers zijn grote industriële bedrijven zoals IBM.

Voor welke toepassingen is dit netwerk geschikt?

LoRa maakt het in de toekomst mogelijk om miljoenen apparaten die zeer weinig stroom en data gebruiken, kostenefficiënt te verbinden met internet. Organisaties kunnen hiermee mogelijk hun dienstverlening en bedrijfsprocessen verbeteren, kosten verlagen of nieuwe verdienmodellen ontwikkelen.

Lees ook de column van Erwin Boogert: Wéér een wereldse telecomvinding uit Nederland

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie