Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

KPN mag scholen geen gratis internet aanbieden

Leestijd: 2 minuten

KPN mag scholen geen drie jaar lang gratis snel internet aanbieden. Dit heeft de rechtbank in Den Haag woensdag 12 november bepaald. KPN gaat in hoger beroep. Indien KPN scholen toch een aanbod doet waarvan de prijs onder de marktwaarde ligt, hangt het bedrijf een boete van 200.000 euro per keer per dag boven het hoofd, met een maximum van 30 miljoen euro.

KPN is bijzonder teleurgesteld over de uitspraak en denkt dat de scholen door deze beslissing worden gedupeerd. KPN vindt het opmerkelijk, dat ondanks eerdere signalen van geen bezwaar van toezichthouders OPTA en NMA, de rechter nu tot de uitspraak komt dat KPN met een marktaandeel van 37% een machtspositie inneemt op breedbandgebied en daar, door dit aanbod, misbruik van maakt.
KPN zal dan ook bij het Hof hoger beroep aantekenen. Omdat KPN van mening is dat de scholen niet het slachtoffer mogen worden, zal het bedrijf de scholen voor eind november benaderen met een aantrekkelijk aanbod dat past binnen de uitspraak. Als KPN in hoger beroep het gelijk aan zijn kant krijgt, waar het alle vertrouwen in heeft, zullen de scholen de door hen betaalde kosten alsnog vergoed krijgen.
KPN blijft bij zijn opvatting dat de ontwikkeling van geavanceerde leermethoden gebaseerd op de nieuwste telecommunicatietechnieken als groot maatschappelijk belang moet worden beschouwd en zal daar ook in de toekomst invulling aan blijven geven.

Zoals gemeld maakte KPN eind september  bekend via dochter XS4ALL alle Nederlandse scholen van gratis breedband te willen voorzien. Het telecombedrijf werd hierop door diverse organisaties beschuldigd van machtsmisbruik en Nl.tree en Easynet spanden een kortgeding aan. Ook de politiek ging zich met de kwestie  bemoeien. Er werden schriftelijke vragen gesteld en GroenLinks kwam met een alternatief plan. De OPTA was na een ingesteld onderzoek van mening dat het aanbod van KPN wel aan alle telecomregels voldoet.   
   
Circa duizend scholen zouden zich volgens KPN al hebben gemeld. Vanaf volgend jaar mogen scholen van het ministerie van Onderwijs hun eigen internetaanbieder kiezen. Concurrent nl.tree, tot nu toe de enige aanbieder, is bouwer en beheerder van Kennisnet. Dat is een intranet voor het basis-, voortgezet en beroepsonderwijs. Ongeveer 12.000 scholen zijn op het net aangesloten.

Geactualiseerd: donderdag 25 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.