KPN mag scholen geen gratis internet aanbieden
Leestijd: 2 minuten
KPN mag scholen geen drie jaar lang gratis snel internet aanbieden. Dit heeft de rechtbank in Den Haag woensdag 12 november bepaald. KPN gaat in hoger beroep. Indien KPN scholen toch een aanbod doet waarvan de prijs onder de marktwaarde ligt, hangt het bedrijf een boete van 200.000 euro per keer per dag boven het hoofd, met een maximum van 30 miljoen euro.
KPN is bijzonder teleurgesteld over de uitspraak en denkt dat de scholen door deze beslissing worden gedupeerd. KPN vindt het opmerkelijk, dat ondanks eerdere signalen van geen bezwaar van toezichthouders OPTA en NMA, de rechter nu tot de uitspraak komt dat KPN met een marktaandeel van 37% een machtspositie inneemt op breedbandgebied en daar, door dit aanbod, misbruik van maakt.
KPN zal dan ook bij het Hof hoger beroep aantekenen. Omdat KPN van mening is dat de scholen niet het slachtoffer mogen worden, zal het bedrijf de scholen voor eind november benaderen met een aantrekkelijk aanbod dat past binnen de uitspraak. Als KPN in hoger beroep het gelijk aan zijn kant krijgt, waar het alle vertrouwen in heeft, zullen de scholen de door hen betaalde kosten alsnog vergoed krijgen.
KPN blijft bij zijn opvatting dat de ontwikkeling van geavanceerde leermethoden gebaseerd op de nieuwste telecommunicatietechnieken als groot maatschappelijk belang moet worden beschouwd en zal daar ook in de toekomst invulling aan blijven geven.
Zoals gemeld maakte KPN eind september bekend via dochter XS4ALL alle Nederlandse scholen van gratis breedband te willen voorzien. Het telecombedrijf werd hierop door diverse organisaties beschuldigd van machtsmisbruik en Nl.tree en Easynet spanden een kortgeding aan. Ook de politiek ging zich met de kwestie bemoeien. Er werden schriftelijke vragen gesteld en GroenLinks kwam met een alternatief plan. De OPTA was na een ingesteld onderzoek van mening dat het aanbod van KPN wel aan alle telecomregels voldoet.
Circa duizend scholen zouden zich volgens KPN al hebben gemeld. Vanaf volgend jaar mogen scholen van het ministerie van Onderwijs hun eigen internetaanbieder kiezen. Concurrent nl.tree, tot nu toe de enige aanbieder, is bouwer en beheerder van Kennisnet. Dat is een intranet voor het basis-, voortgezet en beroepsonderwijs. Ongeveer 12.000 scholen zijn op het net aangesloten.
Laatste nieuws
-
Hoge inflatie? Tips waarmee je makkelijk bespaart op internet, tv en bellen
1 feb Met een torenhoge inflatie is het slim je abonnement voor internet, tv en bellen onder de loep te ne...
-
'Internetabonnement kan tientallen euro's goedkoper'
19 sep De prijs van een internetabonnement kan de helft goedkoper. Ziggo en KPN vormen een duopolie wat zor...
-
Bij deze provider kijk je het voordeligst naar ESPN
17 aug ESPN Compleet zit bij Online.nl en Freedom bij het TV pakket inbegrepen. Hoeveel betaal je bij ander...
-
Delta komt met 8 Gbps internet via glasvezel
6 aug Delta introduceert een internetpakket via glasvezel met een snelheid van 8 Gbps. Daarnaast wordt 1 G...
-
Delta Fiber wil 2 miljoen huizen aansluiten op glasvezel met veel hogere snelheden
2 aug Delta Fiber wil een kwart van de huizen toegang tot eigen glasvezelnetwerken geven. Het bedrijf heef...