Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

KPN nog geen toegang op UPC-kabel

Leestijd: 2 minuten

KPN krijgt voorlopig geen toegang tot het kabelnetwerk van UPC. Dat heeft  Opta bepaald. Volgens de telecomtoezichthouder voldoet KPN op dit moment niet aan de geldende voorwaarden voor toegang. 

KPN wil zijn abonnees vanaf 1 februari radio- en tv-programma's aanbieden via de netwerken van de kabelbedrijven. Omdat UPC niet zou willen meewerken, vroeg het telecombedrijf Opta uitspraak te doen in het geschil.

Op 21 november 2004 stapte KPN naar de Opta om toegang tot het netwerk van UPC te krijgen met het doel een digitaal pakket radio- en televisieprogramma’s aan te bieden. KPN baseert zich daarbij op een artikel uit de oude Telecommunicatiewet. KPN wil van UPC kale netwerkcapaciteit, die zij geheel naar eigen inzicht wil invullen en benutten. Volgens de toezichthouder kan KPN dit echter niet eisen, zoals Opta in een geschil tussen Canal+ en UPC eerder,  in 2000 heeft bepaald. Toegang kan slechts gevraagd worden voor de doorgifte van specifieke programma’s, terwijl KPN tot dusverre niet duidelijk heeft gemaakt om welke programma’s haar verzoek gaat.

'Tevens is gebleken dat er geen sprake is van een definitief geschil tussen KPN en UPC, omdat UPC nog niet door KPN in staat is gesteld een definitief oordeel te geven over het verzoek tot toegang. De informatieverstrekking van KPN is onvolledig gebleken', aldus Opta. 

Op verzoeken van bedrijven om toegang tot kabelnetwerken is nog tot ongeveer zomer 2005,  artikel 8.7 van de oude Telecommunicatiewet van toepassing. Op basis van dat artikel kan toegang afgedwongen worden. Of KPN op een later moment wel toegang zou kunnen krijgen, is in belangrijke mate afhankelijk van de uitkomst van de marktanalyse van de omroepmarkt die nu door Opta wordt uitgevoerd. De eerste resultaten hiervan worden op 1 april 2005 gepresenteerd. Zodra er, na een periode van inspraak en instemming verleend door de Europese Commissie, definitieve marktbesluiten liggen, vervalt artikel 8.7. Dan is het ook duidelijk of, en zo ja welke, verplichtingen aan UPC worden opgelegd en daarmee ook of KPN of andere gegadigden ook onder het nieuwe regime toegang kunnen krijgen tot het kabelnetwerk van UPC.

Geactualiseerd: vrijdag 31 december 2004
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie