Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

KPN rolt landelijk wifi netwerk uit

door Jeanet Woldring

KPN begint in april met de uitrol van een landelijk wifi netwerk dat gratis door klanten te gebruiken is. KPN werkt voor dit project samen met het Spaanse bedrijf Fon, dat de modems van ongeveer een miljoen breedbandklanten van KPN omzet naar publieke wifi hotspots.

Samenwerking FON

KPN en Fon brachten begin 2013 hun samenwerkingsovereenkomst naar buiten om samen een netwerk van wifi hotspots uit te rollen. Aanvankelijk lag het in de planning om het in het derde kwartaal uit te rollen, maar dat is om onbekende reden dus een halfjaar uitgesteld.

De modems die als wifi hotspot gaan fungeren, werken met twee gescheiden netwerken. Een beveiligd netwerk voor de eigenaar en een netwerk waarop andere klanten van KPN gratis op in kunnen loggen.

Ziggo en UPC

Ziggo heeft al in heel haar verzorgingsgebied een netwerk van zogenaamde WifiSpots.  Kabelbedrijf UPC volgde in 2013 met de uitrol. Momenteel zijn de WiFispots uitgerold in Friesland, Flevoland en Gelderland.  UPC hoopt deze de komende maanden te voltooien. Het gaat hierbij dus om wifi netwerken die niet landelijk dekkend zijn, maar alleen in de gebieden waar de kabelaars actief zijn. Volgens TotaalTV onderzoeken ze wel de mogelijkheid om de eigen wifi netwerken aan elkaar te koppelen.

Testfase

KPN begint in april met de eerste testfase van het wifi netwerk. Het verloop hiervan bepaalt hoe snel de volledige uitrol in Nederland gaat verlopen. Het is nog niet bekend of KPN-dochters Telfort en XS4ALL ook met Fon gaan samenwerken. 

Fon is actief in een groot aantal landen in samenwerking met lokale operators. Dankzij deze samenwerking kunnen KPN-klanten ook in het buitenland toegang krijgen, waaronder België, Engeland, Frankrijk en Japan. Fon streeft ernaar binnen enkele jaren meer dan 50 miljoen gedeelde verbindingen in haar internationale netwerk aan te bieden.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie