Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

KPN stapt naar rechter om bevoordeling kabel

Leestijd: 2 minuten

KPN spant een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat. Het telecombedrijf wil  dat onmiddellijk een eind gemaakt wordt aan de ongelijke behandeling ten opzichte van kabelbedrijven. Daarnaast dient KPN klachten in tegen de kabel bij de OPTA en de NMa.

Kabel en telecom waren vroeger qua markt en aanbod gescheiden sectoren. Kabel bood tv aan, telecom bellen en Internet. Door de technische ontwikkeling van de laatste jaren, zijn beide nu in staat hetzelfde totaalpakket aan te bieden (bellen, Internet en tv). Daarmee zijn kabel en telecom geduchte concurrenten van elkaar geworden, zegt KPN in een persbericht.

Volgens KPN wordt de kabelsector voorgetrokken, omdat deze nooit gereguleerd is. "Dit heeft geresulteerd in stijgende prijzen, geen toegang tot de kabelnetten voor concurrerende aanbieders en stagnerende innovatie. Als kabelbedrijven nieuwe diensten willen aanbieden (Internet, telefonie en digitale TV) laten zij de klanten met analoge TV daarvoor betalen."

Niet alleen op de telefoniemarkt voelt de voormalige monopolist zich ernstig benadeeld, maar ook op TV gebied. KPN: "Intussen faalt het toezicht op de kabelsector. Die sector tracht door kruissubsidiëring (tussen TV en nieuwe diensten zoals telefonie) en selectieve prijsdumping de opkomende digitale TV markt voor KPN en andere telecomaanbieders af te schermen."

Deze ongelijke behandeling heeft zeer ingrijpende gevolgen voor de omzet en winstgevendheid van het vaste net van KPN. Het bedrijf verliest duizenden vaste telefonieklanten per maand aan de kabel.

KPN dringt er al geruime tijd bij de diverse overheidinstanties op aan om het toezicht aan te passen. Daarbij verwijst KPN steeds naar de snelheid van de technische innovatie en naar de opkomst van nieuwe concurrenten als Skype, MSN en Google.  Ook wordt verwezen naar het goede voorbeeld van Engeland waar de telecomtoezichthouder zich na twintig jaar grotendeels heeft teruggetrokken.

KPN is een warm voorstander van vrije concurrentie. Volgend jaar zal begonnen worden met grootschalige investeringen in het zogenaamde All IP netwerk waarbij glasvezel tot aan alle kabelverdelers in 28.000 Nederlandse woonwijken gelegd zal worden. Deze nieuwe infrastructuur zal KPN met zijn concurrenten delen, mét of zonder toegangsregulering, maar het bedrijf verzet zich tegen discriminatie ten opzichte van de kabelsector.

Zie ook: Totaalwijzer.nl en Digitelevisie.nl

Geactualiseerd: maandag 11 mei 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie