Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

KPN test LTE, de opvolger van GSM

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Telecombedrijf KPN gaat vanaf februari een test uitvoeren met LTE, de toekomstige standaard voor mobiele communicatie. Hiermee kunnen downloadsnelheden tot 100 Mbps worden bereikt. KPN verwacht dat het nog een aantal jaren zal duren voordat het grootschalig op de markt gebracht wordt.

De LTE-proef, in samenwerking met Nokia Siemens Networks, vindt plaats in een gebied rond Den Haag en Voorburg. Doel van de test is de technische mogelijkheden te doorgronden. Later volgend jaar volgt een gebruikerstest onder bedrijven en organisaties

Opvolger GSM en UMTS/HSPA
 LTE (afkorting van Long Term Evolution) wordt de opvolger van GSM en UMTS/HSPA, de huidige mondiale standaarden voor mobiele communicatie. Deze nieuwe technologie maakt datatransport met zeer hoge snelheden mogelijk, tot 100 Mbps download en 40 Mbps upload. Met deze snelheden hoeven speelfilms niet meer te worden gedownload op een laptop of smartphone, maar kunnen deze nagenoeg real time worden bekeken via een videostream. Ook intensief bedrijfsmatig datatransport kan in de toekomst met LTE nog mobieler worden, hetgeen ongekende nieuwe mogelijkheden biedt voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken.
 
Tele2 eerder met LTE
De LTE-test van KPN is naar eigen zeggen de eerste op deze schaal in Nederland. Het maakt deel uit van de omvangrijke investeringen die KPN doet in zijn mobiele netwerk. 

Eerder dit jaar heeft Tele2 in Amsterdam een mobiel netwerk gebouwd op basis van LTE. Deze provider heeft in april van dit jaar een mobiele vergunning van 40 Mhz gewonnen in de 2.6 GHz frequentieband. De kans is groot dat Tele2 niet alleen, maar samen met een andere telecomaanbieder een landelijk LTE-netwerk gaat bouwen. Ziggo en UPC zijn daarvoor de meest voor de hand liggende partijen volgens Computable. 

In Duitsland zijn deze week prijzen bekendgemaakt van LTE-abonnementen, zo bericht Tweakers.net. Zo  is Vodafone begonnen met de verkoop van een LTE-stick van Samsung. De provider richt zich daar vooral op plekken waar nu nog geen vaste breedbandnetwerken zijn aangelegd. 

Onbeperkt en snel mobiel internet
Momenteel breidt KPN de snelheid en capaciteit van zijn huidige mobiele netwerken fors uit omdat steeds meer mensen een smartphone, tablet PC of laptop met dongel hebben. Daarom wil het bedrijf ervoor zorgen dat er voldoende netwerkcapaciteit is en blijft voor onbeperkt en snel mobiel internet in heel Nederland.  
 
Wanneer KPN LTE grootschalig op de markt gaat brengen, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo moeten er voldoende goede smartphones en andere mobiele devices zijn die met LTE kunnen werken, voldoende nieuwe toepassingen op de markt komen die de hoge snelheden van LTE nodig hebben, en er moet sprake zijn van voldoende vraag bij bedrijven en consumenten. KPN verwacht dat dit nog een aantal jaar zal duren.
 

Geactualiseerd: donderdag 30 juli 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.