Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

KPN verliest kort geding tegen Staat en OPTA

Leestijd: 2 minuten

KPN heeft het kort geding tegen de Nederlandse staat en de toezichthouder op de telecommarkt Opta verloren. De eis van KPN dat de toezichtsregels worden versoepeld, heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag afgewezen. KPN gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.  

Volgens KPN staan kabelbedrijven onder veel minder streng toezicht van de Opta, waardoor het telecomconcern onmogelijk de concurrentie kan aangaan. Dat levert een verlies van vele tienduizenden klanten op aan de kabelbedrijven.

Zo is KPN onderworpen aan regels die bepalen dat zij tegen bepaalde tarieven derden op haar vaste netwerk moet toelaten. Ook geldt er een ondergrensregulering van haar tarieven, zodat zij niet dezelfde kortingen aan haar klanten kan geven als haar concurrenten en een bovengrensregulering, zodat zij met haar traditionele activiteiten geen inkomsten kan verwerven om te investeren in nieuwe activiteiten. Bovendien gelden er regels op het gebied van nieuwe diensten als televisiediensten; zo dient zij aanbiedingen van gebundelde diensten vooraf ter beoordeling aan OPTA voor te leggen.
 
De positie van de kabelmaatschappijen is geheel anders, zegt KPN in het verweer. Zij zijn niet verplicht om KPN of anderen toe te laten tot de kabel. Zij worden niet geconfronteerd met toezicht op hun tarieven of op de door hen aangeboden bundels en doordat er geen bovengrensregulering bestaat van de tarieven van de kabelmaatschappijen, kunnen zij de opbrengsten van analoge televisiediensten investeren in nieuwe producten.

De rechter vindt dat hij niet de aangewezen persoon is om een oordeel hierover te vellen. De Opta ontkende KPN oneerlijk te behandelen. Het grote aantal overstappers van KPN naar de kabelaars valt het telecomconcern deels juist zelf te verwijten. De onderneming is pas laat begonnen met het aanbieden van internetdiensten zoals bellen en televisie, stelt de Opta. Daar komt bij dat ook kabelaars aan regels moeten voldoen.

Een aantal concurrenten van KPN, waaronder  Versatel, Tiscali, BBned en Orange had zich op het laatste moment bij de staat gevoegd in deze zaak. Het telecomconcern zou nog steeds een te machtige positie hebben. Bovendien verwerft KPN langzamerhand een monopolie op markten als breedbandinternet en internetbellen.

Geactualiseerd: dinsdag 25 juli 2006
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie