Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

KPN versnelt UMTS-dekking

Leestijd: 2 minuten

KPN breidt zijn UMTS-netwerk versneld uit in landelijke gebieden door het plaatsen van antennes op een hoogte van meer dan 80 meter.  

Door toepassing van een speciale techniek -het zogeheten 'UMTS High Site' (UHS) concept- hebben de antennes een groter bereik en kan één locatie vijf keer zoveel dekking bieden. KPN wil deze techniek toepassen op twintig landelijke locaties, waardoor deze eerder dan voorzien op het netwerk voor snel mobiel internet kunnen worden aangesloten.

Het concept werd bedacht en ontwikkeld door KPN-dochter E-Plus in Duitsland, waar het sinds vorig jaar al succesvol wordt toegepast. Bijzonder is niet alleen de hoogte waarop de antennes worden geplaatst, maar ook het gebruik van meerdere nauwkeurig gerichte antennes op één locatie. De individuele antenne wordt zodanig ingesteld dat dekking voornamelijk in een smalle strook tot in de verte wordt bereikt, in plaats van in de breedte.

KPN maakt voor zijn UHS-installaties gebruik van bestaande locaties zoals televisie- en straaltorens. De eerste drie zijn al geplaatst in Tjerkgaast, Lelystad en Markelo. Later volgen Hoge Smilde, Irnssum en Wieringermeer en volgend jaar nog eens veertien locaties.

Op dit moment biedt KPN UMTS-dekking aan circa 60% van de Nederlandse bevolking. Het dekkingsgebied zal geleidelijk worden uitgebreid. UMTS is de nieuwe standaard voor mobiele communicatie, waardoor naast bellen en sms'en nieuwe toepassingen mogelijk zijn. Voorbeelden zijn videobellen, het bekijken van televisieprogramma's op het mobiele toestel en overal en altijd breedband internetten met laptop, mobieltje of handcomputer.

Geactualiseerd: vrijdag 16 september 2005
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie