Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Machtsstrijd tussen FOX en telecomproviders

Leestijd: 3 minuten


FoxSports1-11-2014.JPGVodafone gaat als eerste FOX Sports opnemen in het basispakket. KPNTele2Caiway en Delta hebben nog geen akkoord over een nieuwe overeenkomst bereikt. Dreigt de televisiekijker de dupe te worden van een keiharde machtsstrijd tussen FOX en de telecomaanbieders?

Voetbalkanaal in digitaal basispakket

Op 1 augustus loopt de overeenkomst af tussen enerzijds FOX Sports en anderzijds KPN, Tele2, Caiway en Delta. Tussen deze partijen is nog geen akkoord bereikt over een nieuwe overeenkomst. Het Amerikaanse mediabedrijf wil dat de telecombedrijven Fox Sports 1 aan het basispakket toevoegen. Zij moeten daarvoor 2 euro per huishouden afdragen. FOX kan hiermee in één klap zijn verliezen goedmaken, schrijft De Telegraaf. Het betekent een prijsverhoging voor alle klanten, terwijl momenteel minder dan 10% van de Nederlanders naar Fox Sports zou kijken.

Fox Sports.jpgDe providers gaan er niet mee akkoord en hebben een klacht ingediend bij de Autoriteit Consument&Markt (ACM). Ze vinden de eisen van FOX discriminerend omdat Ziggo de komende vier seizoenen niet hoeft te betalen voor een Fox Sports-kanaal in het basispakket. Volgende week vrijdag is de start van het nieuwe voetbalseizoen. De providers willen wel voorkomen dat voetballiefhebbers dit moeten missen.  

Rechtzaak

De kwestie is zo hoog opgelopen dat KPN naar de rechter is gestapt. Vrijdag wordt er uitspraak gedaan. De provider wil de zes FOX Sports-zenders als betaald pakket blijven aanbieden. FOX Sports weigert dit zolang KPN niet akkoord gaat met het toevoegen van één FOX Sports zender in het basispakket. Mocht het mediabedrijf aan het langste eind trekken, dan is dat voor 90% van de klanten van KPN, Tele2, Caiway en Delta slecht nieuws. Hun basispakket zal tussen de twee en drie euro duurder worden. Huidige abonnees van Fox Sports Compleet gaan er echter op vooruit.  Zij hoeven hierdoor nog maar 15 euro per maand te betalen. Momenteel zijn ze daarvoor 25 euro kwijt.

Ziggo en Vodafone

Ziggo Sport Totaal.jpgHet contract tussen Ziggo en FOX Sports is nog niet afgelopen. Daarom hoeft de kabelaar de komende vier seizoenen niet te betalen voor Fox Sports in het basis zenderpakket. Toch is Ziggo het met het standpunt van KPN in deze zaak eens. Een woordvoerder stelt tegen NOS dat het principieel onjuist is om aanbieders te verplichten om het voetbalkanaal in het basispakket te plaatsen om zodoende de Nederlandse kijkers te dwingen  om voor het enorme verlies van FOX Sports op te draaien.

Vodafone is tot nu toe de enige die wel meegaat in het voorstel van Fox Sports. De prijzen van het basispakket stijgen daardoor met 1,50 tot 2,50 euro per maand.

Geactualiseerd: maandag 22 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.