Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Mailvertraging door spamgolf

Leestijd: 2 minuten

Een ongekend grote hoeveelheid spam zorgt voor problemen bij verschillende Nederlandse internetproviders. UPC, met een half miljoen abonnees een van de grootsten, kampt al enkele dagen met storingen, maar ook het kleine Demon Internet is getroffen. Dat bericht Nu.nl vandaag.

UPC kampt met een explosieve toename van de hoeveelheid ongewenste e-mail. De spamgolf zorgt voor vertraging van de aflevering van e-mail of volledige onbereikbaarheid van de overbelaste mailservers van het bedrijf. Er is inmiddels extra capaciteit ingezet, waarmee UPC nieuwe problemen hoopt te kunnen voorkomen.

Ook Demon Internet kampt sinds woensdag met mailvertragingen. Volgens woordvoerder Simon Hania van XS4ALL, dat Demon onlangs heeft overgenomen, worden ook deze storingen veroorzaakt door een grote toename van het mailverkeer.

Niet alleen de hoeveelheid, maar ook het karakter van de spam zorgt voor veel problemen. Een groot deel van de ongewenste mail bestaat uit spam waarin de reclameboodschap wordt verpakt in een afbeelding. Dergelijke mail levert veel meer dataverkeer op. Bovendien kost het de spamdetectiesoftware op de mailservers veel rekenkracht om de spam te herkennen. Daardoor raken de mailservers overbelast.

XS4ALL maakt zelf gebruik van een ander type spamfilters, dat niet de inhoud, maar de bron van de e-mails controleert. Staat de afzender op een zwarte lijst van bekende spamverzenders, dan wordt het bericht geweigerd. Pas als een bericht die eerste test doorstaat, wordt de e-mail nader geanalyseerd, wat veel rekenkracht scheelt. Volgens Hania heeft de provider op die manier onlangs op één dag tien miljoen e-mails geweigerd, de helft van het volume dat aan de spamfilters gevoerd wordt. XS4ALL hoopt de problemen bij Demon in de loop van vrijdag op te lossen door de spamfilters aan te passen.

De spamfilters van internetproviders werken overigens beter dan een half jaar geleden, althans volgens de Consumentenbond. In het nieuwste januari-nummer van de Consumentengids scoren vier providers zeer goed, waaronder UPC (chello) en Multikabel/Quicknet. Bij Quicknet is het spamfilter ook nog es gratis

Geactualiseerd: maandag 22 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie