Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Makkelijker switchen van provider

Leestijd: 3 minuten

Internetbedrijven zorgen nog dit jaar dat mensen makkelijker kunnen overstappen naar een andere aanbieder. Daarvoor hebben zij een plan van aanpak opgesteld dat zij op woensdag 6 februari bekend hebben gemaakt. Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) heeft met de aanpak ingestemd. 

Het plan voorziet erin, dat in het vierde kwartaal van dit jaar de nieuwe aanbieder de overstap van een klant volledig kan verzorgen, ook als het contract gebundeld is met telefonie- en tv-diensten. In minstens 95 procent van de gevallen moet de overstap plaatsvinden op de afgesproken dag, met een onderbreking van de dienst met hoogstens 24 uur. Vanaf het eerste kwartaal van 2008 moet de consument via de websites van de aanbieders helder en uniform worden geïnformeerd over het overstapproces. In het tweede kwartaal hebben alle aanbieders zich aangemeld bij de geschillencommissie Elektronische Communicatie.

Deadlines
Net als de consumentenbond heeft Internetten.nl alle in het plan van aanpak genoemde deadlines genoteerd.  De belangenbehartiger gaat controleren of de gemaakte afspraken ook daadwerkelijk worden nageleefd. 

1e kwartaal                              2e 
kwartaal
3e kwartaal                               4e kwartaal                                                       
overstapproces helder en uniform op website
aanbieder
aanmelden bij geschillencommissie iedereen aangesloten bij geschillencommissie - overstap op afgesproken dag (95%)
- maximaal 24 uur onderbreking
- nieuwe aanbieder verzorgt overstap


Op onze vergelijkingssites kunt u in de detailinformatie nu al zien wie zich heeft aangemeld bij de geschillencommissie. Zo hebben KPN, Planet, Het Net en @Home zich aangesloten, maar providers als Abel, Orange en Tele2 nog niet. Althans, zij staan niet in het bedrijvenregister  van de geschillencommissie. Dit houdt overigens niet in dat ze niet aangesloten zijn, want het register is schandelijk genoeg niet actueel.

Overstaphulp
Onze vergelijkingssites bieden al heel lang een overstapservice. Zo vindt u bij iedere provider een overstaphulp waardoor u in drie stappen veilig kunt switchen. Als alle aanbieders zich aan het plan van aanpak houden, hoeft u straks nog maar twee stappen te zetten. Stap 3: 'Huidige abonnement opzeggen' wordt dan immers gedaan door uw nieuwe aanbieder! Deze procedure is allang geregeld op energiegebied. Als u wisselt van energieleverancier verzorgt de nieuwe aanbieder de hele overstap. Hij zegt uw huidige contract op en zorgt ervoor dat u geen minuut zonder gas of stroom zit!

Nieuwe aanbieder zegt uw huidige contract op
Winst van de nieuwe aanpak is dat, naast het wegnemen van bestaande overstapproblemen, de nieuwe internetaanbieder straks dus ook kan regelen dat de oude contracten worden opgezegd. Dit neemt veel administratieve rompslomp weg en betekent dat de overstappende klant niet meer van het kastje naar de muur gestuurd wordt. Heemskerk is blij dat zowel telecom- als kabelbedrijven zich volledig binden aan de afspraken. Volgens de staatssecretaris is een wettelijke maatregel nu niet nodig. 

Het plan van aanpak is afkomstig van de Taskforce Overstapdrempels die de bedrijven hebben ingesteld. De bedrijven die vertegenwoordigd zijn in de taskforce zijn: BBned, KPN, Orange, Tele2, UPC, Zesko (Casema, @Home en Multikabel). De gemaakte afspraken raken ook alle andere marktpartijen. Heemskerk roept deze bedrijven ook op zich aan te sluiten bij de afspraken, met name over aansluiting bij de geschillencommissie en de berichtgeving naar de consument.

Geactualiseerd: maandag 22 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie