Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Meer concurrentie mobiel breedband

door Jeanet Woldring

Volgend jaar vindt dan eindelijk de lang uitgestelde veiling van frequenties voor mobiel breedband plaats. Begin deze week presenteerde het Ministerie van Economische Zaken  de definitieve spelregels voor de veiling. Daaruit bleek dat er zeker drie nieuwe partijen op de telecommarkt zullen verschijnen. KPN, T-Mobile en Vodafone mogen namelijk maar in beperkte mate meebieden. Van de 190 MHz ruimte rond de 2,6 Ghz-band (Wimax, LTE) mogen deze drie slechts op 55 MHz bieden. 

Veilingregels
Om te zorgen dat er echt ruimte is voor drie nieuwkomers op de mobiele markt beperken de veilingregels Vodafone, KPN en T-Mobile in de hoeveelheid spectrum die ze kunnen verwerven. T-Mobile heeft momenteel het meest in bezit, Vodafone het minst. Van de totale frequentieruimte van 190 MHz wordt maar liefst 135 MHz gereserveerd voor nieuwkomers, hierbij is uitgegaan van het huidig spectrumbezit. 

Klokveiling via internet
Uit de regels wordt duidelijk dat het gaat om een zogenaamde combinatorische klokveiling. Dit is een beetje te vergelijken met een ouderwetse bloemenveiling waarbij de prijs transparant is en in stapjes omhoog gaat tot de vraag kleiner is dan het aanbod. Door deze opzet zou verder voorkomen worden dat bedrijven de frequenties tegen een onverantwoord hoge prijs verwerven. De veiling -die voor het eerst via internet plaatsvindt- is verder zo opgezet dat de administratieve lasten voor de bedrijven gering zijn. 

GSM-vergunningen
Met de te verwerven frequenties kunnen marktpartijen tal van (extra) diensten aanbieden zoals mobiel breedband internet (WIMAX). Ook kunnen de frequenties gebruikt worden voor LTE (Long Term Evolution); een snelle variant van UMTS. 

De uitslag van de 2,6 GHz-veiling (en daarmee het aantal nieuwkomers) vormt verder een belangrijk ijkpunt voor marktpartijen voor de komende jaren. Zo worden in 2013 ook alle GSM-vergunningen naar verwachting opnieuw verdeeld. Daarnaast wordt het straks mogelijk GSM of UMTS-vergunningen 'voor naar keuze welke technologie voor mobiele communicatie in te zetten.'

Vanwege al deze ontwikkelingen en de onderlinge samenhang zal Heemskerk na de 2,6 GHz-veiling een integrale visie op de mobiele communicatiemarkt presenteren. Hierdoor moet voor marktpartijen meer helderheid ontstaan voor de komende jaren over de te varen koers en op welke moment zij frequenties kunnen verwerven.

Agentschap Telecom voert de veiling uit in het eerste kwartaal van 2010. De precieze datum wordt dit najaar bekend. meer informatie over de veiling 2,6 Ghz

Lees ook: Meer ruimte voor nieuwkomers mobiel internet (2-3-2009)

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie