Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Meer internetters via kabel dan via telefoonlijn

Leestijd: 2 minuten

Voor het eerst zijn er meer mensen die internetten via de kabel dan via de telefoonlijn. Dat maakte marktonderzoeker Telecompaper dinsdag bekend. In het jaarverslag 2013 van onze toezichthouder staat nog dat de meeste huishoudens een internetaansluiting via het kopernetwerk hebben.

In het vierde kwartaal groeide het aantal breedbandabonnementen via de kabel met 1,3 procent naar 3,09 miljoen. De teller van DSL-aansluitingen ging in het afgelopen kwartaal juist met 0,8 procent omlaag naar 3,05 miljoen.

In totaal gebruikt 45,7 procent van de internetters nu de kabel, terwijl 45 procent via het telefoonnetwerk internet. En 9,3 procent van de Nederlanders heeft nu een glasvezelverbinding. 

In totaal kreeg Nederland er 42.700 breedbandinternetaansluitingen bij in het vierde kwartaal. Daarmee staat het totaal nu op 6,76 miljoen verbindingen. Dat betekent dat 88,6 procent van de Nederlandse huishoudens een breedbandverbinding heeft.

KPN (inclusief Telfort en XS4ALL) is de grootste aanbieder van breedbandinternet, met een marktaandeel van 40,5 procent. Kabelaars Ziggo en UPC volgen met marktaandelen van respectievelijk 27,4 en 15,7 procent.

De omzet op de breedbandmarkt groeide in het vierde kwartaal met 1,2 procent naar 507 miljoen euro. De onderzoekers van Telecompaper voorzien dat deze inkomsten de komende jaren jaarlijks met gemiddeld 2,2 procent toenemen. Dat is minder dan in de twee voorgaande jaren.

Geactualiseerd: maandag 22 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.