Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Meer ruimte nieuwkomers mobiel internet

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Minister Verhagen heeft toegezegd meer ruimte beschikbaar te stellen voor nieuwkomers op de markt van mobiel internet. Enkele politieke partijen willen meer ruimte omdat KPN, Vodafone en T-Mobile kort na elkaar de prijs van mobiel internet verhoogden. Door meer concurrentie zouden de prijzen mogelijk kunnen dalen.

Frequentieveiling
Tijdens het Telecomdebat van donderdag werden vragen gesteld over de frequentieveiling van begin 2012. Na deze veiling moet in ieder geval één nieuwkomer de markt van mobiel internet betreden. Verhagen wilde twee keer 10 MHz aan nieuwkomers geven met de kans dat er misschien maar één nieuwe partij de markt zou betreden. Een meerderheid van PVV, PvdA, SP en D66 wilde echter meer ruimte en Verhagen heeft nu een handreiking gedaan volgens Nu.nl.

'Er zal nu twee keer 15 MHz voor nieuwkomers gereserveerd worden, waarvan twee keer 5 MHz op de 900 MHz-band en twee keer 10 MHz op de 800 MHz-band. In totaal komt er twee keer 30 MHz vrij op de 800 MHz-band en blijft er dus nog twee keer 20 MHz over voor de bestaande partijen.

De frequenties op de 900 MHz-band zullen later in 2012 geveild worden. Op deze band hebben de bestaande providers al ruimte, maar deze ruimte zal opnieuw worden ingedeeld. De ruimte op de 800 MHz-band die in januari al geveild wordt, is compleet nieuw.'

Prijsstijging valt mee
Bovengenoemde politieke partijen willen meer ruimte omdat KPN, Vodafone en T-Mobile kort na elkaar de prijs van mobiel internet verhoogden. Door meer concurrentie zouden de prijzen mogelijk kunnen dalen. 

Verhagen vindt de prijsstijging overigens wel meevallen. Een sim-only abonnement voor 100 minuten kostte in 2005 12 euro en nu 12,50 euro, rekende hij voor. De minister doelt waarschijnlijk op de Bel-Sms sim only van KPN die op de 75e plaats (van de 100) staat in de tariefvergelijking op Bellen.com. Dat wil zeggen dat er qua minuutprijs 74 goedkopere abonnementen zijn. Zo kun je bij Telfort, Ben, Simyo en hollandsnieuwe al voor 3 cent per minuut bellen. Mobiel bellen is de afgelopen jaren dus eerder goedkoper geworden dan duurder. Verhagen gaf wel toe dat andere abonnementen moeilijker vergelijkbaar zijn. 

België en Duitsland duurder
Als we kijken naar abonnementen met een smartphone, dan zijn Belgen en Duitsers slechter af met de kosten, zo blijkt uit recent onderzoek van Telecompaper. Het onderzoeksbureau vergeleek abonnementen voor de iPhone 4 en Samsung Galaxy S2  voor een gemiddeld gebruikersprofiel in acht Europese landen. 

Inzicht in kosten
Verhagen zei te willen praten met de providers over de manier waarop zij inzicht geven in de kosten, maar wees er ook op dat consumenten een eigen verantwoordelijkheid hebben. "Ik wil niet uitgaan van de domheid van de mens. Als je een bundel van twintig minuten koopt en je belt een uur, moet het je niet verbazen dat je voor die veertig minuten meer betaalt."

Geactualiseerd: donderdag 30 januari 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.