Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Meer ruimte voor nieuwkomers mobiel internet

door Jeanet Woldring

Volgend jaar geeft Staatssecretaris Heemskerk zes bedrijven de kans een  zogenaamde 2.6 GHz frequentie te bemachtigen voor mobiele communicatie. Deze worden voor het eerst geveild via internet.

Nu zijn er slechts drie partijen die met een eigen licentie mobiel internet aanbieden:  KPN, Vodafone en T-Mobile. Nieuwe partijen die mogelijk deelnemen aan de veiling zijn UPC, Ziggo en Tele2.

Oorspronkelijk werd ruimte vrijgemaakt voor minimaal twee nieuwkomers.  Heemskerk constateert nu dat het mogelijk moet zijn om ruimte te maken voor mogelijk nog een derde nieuwkomer. Dit kan door beperking van de vergunningen die Vodafone, KPN en T-Mobile kunnen verwerven op de aanstaande veiling.

Met de frequenties  kunnen extra diensten worden aangeboden zoals mobiel internet (Wimax). Ook kunnen ze gebruikt worden voor LTE (Long Term Evolution); een snelle variant van UMTS waarmee hogere datasnelheden mogelijk worden.

Eerst stond de veiling gepland voor het voorjaar van 2009. Door de wijzigingen wordt de definitieve veilingregeling, zoals nu voorzien, in het derde kwartaal bekend gemaakt. Agentschap Telecom zal dan een proefveiling in het vierde kwartaal houden. De echte veiling zal dan waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2010 plaatsvinden. 

Door de uitgifte van de vergunningen komen er kansen voor nieuwe marktpartijen en neemt naar verwachting de concurrentie op het terrein van mobiele communicatie toe. Hiervan zullen straks de consument en de zakelijke markt profiteren volgens Heemskerk.
 

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie