Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Meer ruimte voor nieuwkomers mobiel internet

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Volgend jaar geeft Staatssecretaris Heemskerk zes bedrijven de kans een  zogenaamde 2.6 GHz frequentie te bemachtigen voor mobiele communicatie. Deze worden voor het eerst geveild via internet.

Nu zijn er slechts drie partijen die met een eigen licentie mobiel internet aanbieden:  KPN, Vodafone en T-Mobile. Nieuwe partijen die mogelijk deelnemen aan de veiling zijn UPC, Ziggo en Tele2.

Oorspronkelijk werd ruimte vrijgemaakt voor minimaal twee nieuwkomers.  Heemskerk constateert nu dat het mogelijk moet zijn om ruimte te maken voor mogelijk nog een derde nieuwkomer. Dit kan door beperking van de vergunningen die Vodafone, KPN en T-Mobile kunnen verwerven op de aanstaande veiling.

Met de frequenties  kunnen extra diensten worden aangeboden zoals mobiel internet (Wimax). Ook kunnen ze gebruikt worden voor LTE (Long Term Evolution); een snelle variant van UMTS waarmee hogere datasnelheden mogelijk worden.

Eerst stond de veiling gepland voor het voorjaar van 2009. Door de wijzigingen wordt de definitieve veilingregeling, zoals nu voorzien, in het derde kwartaal bekend gemaakt. Agentschap Telecom zal dan een proefveiling in het vierde kwartaal houden. De echte veiling zal dan waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2010 plaatsvinden. 

Door de uitgifte van de vergunningen komen er kansen voor nieuwe marktpartijen en neemt naar verwachting de concurrentie op het terrein van mobiele communicatie toe. Hiervan zullen straks de consument en de zakelijke markt profiteren volgens Heemskerk.
 

Geactualiseerd: woensdag 10 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.