Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Meer vaste telefoonlijnen via breedband dan via koper

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Voor het eerst zijn er meer mensen met een vaste telefoonaansluiting via breedband dan via de traditionele methode. Dat blijkt uit de laatste kwartaalmonitor van toezichthouder OPTA.  

Meer via internet, minder via traditionele lijn
Eind september waren er in totaal ruim zevenduizend vaste telefoonaansluitingen, waarvan net iets meer dan de helft via internet. Dat is voor het eerst in de geschiedenis, want halverwege vorig jaar waren er nog iets meer aansluitingen via het ouderwetse koperlijntje. 

Markaandelen vaste telefonie
KPN is nog steeds marktleider, op afstand gevolgd door Ziggo met 10 tot 20 procent. Daarna zijn Tele2 en UPC de spelers met de meeste marktaandelen. Verder zijn er nog acht aanbieders, waaronder Online en Scarlet, die hooguit 5 procent in handen hebben.Kijken we naar het aantal aansluitingen via internet, dan doen KPN en Ziggo niet voor elkaar onder. Beiden bezitten ongeveer eenderde van de markt.

Carrier Pre Select sterk gedaald
Het zal niemand verbazen: het aantal mensen dat via de zogeheten Carrier Pre Select methode belt, is sterk gedaald. Waren er dat in 2008 nog zo'n 790 duizend, nu zijn er nog maar 460 duizend abonnees. Steeds meer mensen stapten over op Internet+Bellen, of kozen voor mobiel bellen.  Ook het aantal abonnees dat een volledige vaste telefoonaansluiting bij iemand anders heeft dan bij KPN, is gedaald.

Belminuten
Het belverkeer via de vastelijn is weer iets toegenomen vergeleken met eind 2009. Dat geldt zowel voor nationaal als internationaal. Ook werd er weer iets meer naar mobiel gebeld. Vergelijken we de totale belminuten met drie jaar geleden, dan is het voor alle bestemmingen afgenomen, zo blijkt uit onderstaande tabel. De onderlinge verhoudingen zijn wel vrij constant gebleven.Wat het marktaandeel van belminuten betreft, steekt KPN eveneens met kop en schouders boven de rest uit. Voor nationaal belverkeer overigens meer dan voor internationaal. Voor bellen in Nederland is Ziggo de tweede speler en voor bellen naar het buitenland geldt dat voor Verizon.
 

Geactualiseerd: donderdag 30 januari 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.