Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Column: Mijn verlanglijstje voor internetbaas Neelie Kroes

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Steve Ballmer van Microsoft bibbert voor haar en ze geeft Apples Steve Jobs jeuk. Een gevreesde maar gewaardeerde topvrouw, Neelie Kroes, is de baas van internet geworden in Europa. Helpt zíj ons van de files af?

Wat een mooi cadeau toch in deze decembermaand. Neelie Kroes wordt de eurocommissaris voor Digitale Agenda (ICT en Telecom). Dat belooft vijf jaar vuurwerk aan het digitale front. Althans, als ze zo voortvarend te werk gaat op deze post als ze deed op Concurrentie.

Afgelopen tien jaar is vooral veel politiek en bestuurlijk gekletst over wat bedrijven wel en niet mogen en moeten op en met internet. Concreet is er nog veel te weinig gebeurd. We staan nog steeds in de file en het platteland stroomt leeg richting de Randstad. Dat is vreemd natuurlijk. Het omgekeerde zou vooruitgang zijn. De digitale snelweg kan daar een belangrijke, faciliterende rol in spelen.

Wat het exact is dat we van de baas van het internet mogen verwachten is nog niet bekend. Critici omschrijven Digitale Agenda als een lichte post. Kroes zelf noemt het de post voor de toekomst. Daar kan ik me beter in vinden. Eerst keek ze namelijk wat bedrijven niet mochten, nu gaat ze vertellen wat we wel moeten doen en hoe.

Om Kroes’ digitale agenda alvast wat vulling te geven volgt hier - we blijven in decembersferen - mijn verlanglijstje voor december 2014:

1. Betaalbaar mobiel breedband in alle 27 lidstaten. Dit is nu een van de meest onvriendelijke producten voor Europese consumenten. Sommige operators durven met droge ogen meer dan 10 euro te vragen voor een megabyte dataverkeer. Een paar euro extra voor buitenlands flat fee is meer dan genoeg.

2. Netneutraliteit handhaven. Voorkom praktijken waarbij het consumenten, bijvoorbeeld, onmogelijk wordt gemaakt om Skype en Google Voice via mobiel internet te gebruiken. Dat zal inderdaad een knauw geven in de internationale omzet uit spraakverkeer bij telecombedrijven.

3. ‘Illegaal downloaden’ uitbannen door betalen en rechtenafdracht te vereenvoudigen. Sites als The Pirate Bay bewijzen dat er meer dan genoeg vraag is naar goede muziek, series en films. Maar als consumenten het niet krijgen via hun vertrouwde distributeurs, zoals de tv-zenders, dan plukken ze het zelf wel gratis van internet. iTunes bewijst dat niemand in principe vies is van betalen.

4. Helderheid in digitaal winkelen en betalen. In Nederland kennen we iDeal, maar er bestaat geen pan-Europees bancair systeem dat op vergelijkbare wijze werkt. Dat is een forse drempel voor Europese e-commerce. Mogen KPN-achtigen dan eindelijk rekeningen voor derden gaan innen? Europees webwinkelen is sowieso al een uitdaging. Ooit al eens lokaal digitaal wezen shoppen in Oostenrijk of Frankrijk? De meesten van ons winkelen nog steeds het liefst in digitaal Amerika.

5. Digitale veiligheid, échte internetpolitie. In Nederland is het nog steeds schier onmogelijk om aangifte te doen als je op Marktplaats bent opgelicht. De politie weet vaak niet hoe hiermee om te gaan. De echte schade wordt overigens aangericht door exotische overheden en hackers die digitaal spioneren en pikken. Blijft het licht in Europa branden of kapen boeven onze digitale infrastructuur met een klik op de muisknop?

Vijf jaar lijkt me een redelijk tijd om deze verlangens te verwezenlijken.

Wat zijn úw wensen van Sinterkroes?

Erwin Boogert, 8 december 2009 Erwin Boogert is journalist bij verscheidene technologiepublicaties en schrijft deze column op persoonlijke titel.

Geactualiseerd: maandag 22 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie