Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Mobiel internet door KPN afgeluisterd

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Uit een toespraak tegenover investeerders komt naar voren dat KPN al enige tijd de omstreden techniek DPI (Deep Packet Inspection) inzet, mogelijk om te achterhalen waaraan haar klanten hun mobiele databundel besteden. Op die manier brengt de provider in kaart hoeveel bepaalde VoIP- en chatapplicaties worden gebruikt. KPN is van plan later dit jaar haar klanten extra te laten betalen bij het gebruik van deze diensten over haar mobiele netwerk.

KPN is trots en meldt hiermee wellicht de eerste operator ter wereld te zijn die dit inzet, anderen zijn minder enthousiast. Digitale Burgerrechterbeweging Bits of Freedom (BoF) is verbijsterd over het nieuws. “Schokkend en waarschijnlijk in strijd met de wet”, reageert Ot van Daalen, directeur van BoF op Webwereld. Danny Mekic, internetdeskundige en -jurist, stelt tegenover NU.nl dat het plan van KPN in strijd is met de Wet bescherming persoonsgegevens. "Een bedrijf mag persoonlijke gegevens zoals communicatie over het internet, niet aftappen."

KPN heeft nog niet aangegeven welke applicaties het precies betreft. Wel geeft ze aan dat ze niet gaan blokkeren, maar tariferen.

[update]
KPN reageert in een persbericht: "De indruk is ontstaan dat KPN zijn abonnees zou afluisteren of dataverkeer inhoudelijk zou bekijken, door middel van Deep Packet Inspection (DPI). Deze indruk is niet juist. KPN heeft het soort dataverkeer geanalyseerd om de opkomst van de applicatie WhatsApp in kaart te brengen, waarbij DPI is gebruikt. KPN kijkt niet naar de inhoud van berichten." 

Verder geeft de operator aan dat de techniek van DPI vanaf deze zomer mogelijk gebruikt gaat worden om de nieuwe facturering te ondersteunen, maar ook dan wordt "er niet naar de inhoud van de gesprekken gekeken maar naar het soort data en de duur." 

Geactualiseerd: maandag 11 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.