Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Mobiel Internet in Nederland 'te duur'

door Jeanet Woldring

De tarieven voor mobiel internet zijn in Nederland aan de hoge kant. Elders in Europa is de consument beduidend minder kwijt voor zijn mobiele internettoegang. Dit blijkt uit onderzoek van de adviesbureau’s Aenas Strategy en Roland Berger.

Gemiddeld 30 euro voor 1 GB
In 2008 moest de Nederlandse consument voor 1 GB mobiele dataconsumptie gemiddeld 30 euro neertellen. In landen als Oostenrijk en Groot-Brittannië kwam de consument uit op een tarief van circa 2 tot 4 euro per 1 GB. Volgens de onderzoekers zijn de lage reguliere mobiele beltarieven debet in Nederland aan het prijsverschil met het buitenland. Het onderzoek werd gisteren gepresenteerd tijdens het evenement '10 jaar mobiele concurrentie' in Den Haag.

De twee consultancies stellen dat de telecomoperators de prijzen van de mobiele internettoegang hoog houden ter compensatie van de lage beltarieven. Dit zou een nieuwe concurrentieslag op het gebied van mobiel internet kunnen veroorzaken, aldus de consultants. Zij zien genoeg ruimte voor de komst van prijsvechters die lagere tarieven voor mobiel breedband aanbieden.

Lage beltarieven
Volgens een recent onderzoek van de OECD zijn Finland en Nederland het goedkoopst uit met mobiel bellen (11 Amerikaanse dollars). Gebruikers van mobiele telefoons in de Verenigde Staten hebben het minder goed (53 dollars). Zij zijn wereldwijd het duurste uit. Onder andere Canada en Spanje bevinden zich eveneens in het rijtje ‘dure landen’.

Belwijzer Mobiel
De OECD heeft een ‘gemiddeld profiel’ van een mobiele beller genomen. Hierbij is uitgegaan van jaarlijks verbruik van 780 belminuten, 600 sms-berichten en 8 mms-berichten. Als peilperiode voor de tariefvergelijking is de maand augustus in 2008 genomen. 

Wie dit profiel nu invult op de Belwijzer, ziet dat de jaarkosten bij de goedkoopste aanbieders rond de 100 euro liggen. Bij Ben regelmatig er zelfs net nog iets onder.

Bron: TeleCom Update 

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie