Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Mobiel Internet in Nederland 'te duur'

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De tarieven voor mobiel internet zijn in Nederland aan de hoge kant. Elders in Europa is de consument beduidend minder kwijt voor zijn mobiele internettoegang. Dit blijkt uit onderzoek van de adviesbureau’s Aenas Strategy en Roland Berger.

Gemiddeld 30 euro voor 1 GB
In 2008 moest de Nederlandse consument voor 1 GB mobiele dataconsumptie gemiddeld 30 euro neertellen. In landen als Oostenrijk en Groot-Brittannië kwam de consument uit op een tarief van circa 2 tot 4 euro per 1 GB. Volgens de onderzoekers zijn de lage reguliere mobiele beltarieven debet in Nederland aan het prijsverschil met het buitenland. Het onderzoek werd gisteren gepresenteerd tijdens het evenement '10 jaar mobiele concurrentie' in Den Haag.

De twee consultancies stellen dat de telecomoperators de prijzen van de mobiele internettoegang hoog houden ter compensatie van de lage beltarieven. Dit zou een nieuwe concurrentieslag op het gebied van mobiel internet kunnen veroorzaken, aldus de consultants. Zij zien genoeg ruimte voor de komst van prijsvechters die lagere tarieven voor mobiel breedband aanbieden.

Lage beltarieven
Volgens een recent onderzoek van de OECD zijn Finland en Nederland het goedkoopst uit met mobiel bellen (11 Amerikaanse dollars). Gebruikers van mobiele telefoons in de Verenigde Staten hebben het minder goed (53 dollars). Zij zijn wereldwijd het duurste uit. Onder andere Canada en Spanje bevinden zich eveneens in het rijtje ‘dure landen’.

Belwijzer Mobiel
De OECD heeft een ‘gemiddeld profiel’ van een mobiele beller genomen. Hierbij is uitgegaan van jaarlijks verbruik van 780 belminuten, 600 sms-berichten en 8 mms-berichten. Als peilperiode voor de tariefvergelijking is de maand augustus in 2008 genomen. 

Wie dit profiel nu invult op de Belwijzer, ziet dat de jaarkosten bij de goedkoopste aanbieders rond de 100 euro liggen. Bij Ben regelmatig er zelfs net nog iets onder.

Bron: TeleCom Update 

Geactualiseerd: dinsdag 9 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie