Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Mobiel internet ook op 900 Mhz

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De Europese regels voor het gebruik van de 900 Mhz-frequentieband worden aangepast om deze band ook te kunnen gebruiken voor mobiel internet. Dat heeft de Europese Commissie maandag in Brussel bekendgemaakt.

De 900 Mhz-frequentie wordt momenteel gebruikt voor gsm-diensten. Door deze ook open te stellen voor zaken als mobiel internet kunnen deze diensten goedkoper worden aangeboden, met minder antennes en een beter bereik. De bestaande gsm-diensten worden daarbij niet verstoord. Verwacht wordt dat de vernieuwde richtlijn in oktober in werking treedt.

Vorig jaar november heeft de Europese Commissie voorgesteld de frequenties die voor mobiele telefoons waren toegewezen, te delen met meer geavanceerde technologieën zoals UMTS. Dit voorstel werd in mei goedgekeurd. Nu dat voorstel door de telecomministers is bekrachtigd, kan de hervormde richtlijn in werking treden. 

Dankzij de nieuwe voorschriften wordt het volgens de EU bovendien gemakkelijker om de spectrumtoewijzing op de 900 Mhz-frequentieband aan te passen met het oog op nog nieuwere, zeer snelle breedbandtechnologieën van de vierde generatie (4 G).

Consumenten kunnen hun huidig mobieltje zonder problemen verder gebruiken, maar kunnen ook nieuwe technologieën toepassen om toegang te krijgen tot snelle breedbanddiensten. Volgens Brussel zal de telecomsector tot 1,6 miljard euro kunnen besparen voor de terbeschikkingstelling van één enig Europawijd netwerk.

Momenteel heeft circa 15 procent van de Europeanen toegang tot internet via zijn mobiele telefoon, schrijft Erwin Boogert op Emerce. Volgens hem realiseren grote telecomaanbieders als T-Mobile en Vodafone vooralsnog rond de 10 procent van hun omzet met de verkoop van mobiele databundels.
 

Geactualiseerd: woensdag 27 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.