Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Mobiel internetten kan schreeuwend duur zijn

Leestijd: 3 minuten

Mobiel internetten op vakantie kan je onverwachts een rekening van vele duizenden euro’s opleveren. Dat stelt de Consumentenbond op basis van onderzoek onder 526 mobiele telefoonbezitters. De consumentenorganisatie roept de telefoonbedrijven daarom op om hun klanten via een gratis sms te melden wat bellen en internetten in het buitenland maximaal kost.

'Gratis' bellen via Skype: 13.000 euro  
Wie bijvoorbeeld even met zijn mobieltje wat uitprobeert en een weblog met foto’s bekijkt, kan volgens de bond al een rekening krijgen van honderden euro’s. 'En wie een maand op vakantie gaat en iedere dag een uurtje ‘gratis’ belt via Skype, kan in het ergste geval een rekening ontvangen van 13.000 euro. Breedbeeldtv-kijken via je laptop: 20.000 euro.' Maar ook  wie op vakantie gaat in eigen land kán een torenhoge rekening krijgen, zo stelt de Bond.

Tariefinformatie per sms
De Consumentenorganisatie vindt het onaanvaardbaar dat mensen onverwachts met belachelijk hoge rekeningen geconfronteerd kunnen worden. En dringt er daarom op aan dat telefoonbedrijven hun klanten via een gratis sms melden wat bellen en internetten ze in het buitenland kost.

Kennelijk is het de consumentenorganisatie ontgaan dat operators als Vodafone en T-Mobile al gratis tariefinformatie verstrekken voor het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland. Zowel abonnees als prepaidbellers komen precies te weten wat het bellen, sms'en en internetten in het buitenland kost. Het enige wat zij daarvoor moeten doen, is vanaf de vakantiebestemming een smsje te sturen.

Bent u geen T-Mobile of Vodafone klant, maar een Orange, KPN, Telfort, Hi of Simyo beller om er maar enkele te noemen, en wilt u toch graag tariefinformatie, surf dan voor vertrek naar Vakantiebellen.com, onze speciale website voor bellen in en vanuit het buitenland. Bent u echter klant van Debitel, dan kunnen we u helaas niet van dienst zijn. Voor zover bekend is dit de enige mobiele virtuele netwerkaanbieder die al jarenlang weigert de buitenlandtarieven openlijk te publiceren op haar website. De Consumentenbond zou hier eens onderzoek naar moeten doen.

Mobiel surfen met uw mobiel in het buitenland is sterk af te raden, zolang u daar nog geen flatfee abonnement voor kunt nemen. Dit adviseert Bellen.com op haar pagina over mobiel internetten. Wie een zogeheten Web'n'walk abonnement van T-Mobile heeft, kan voor € 9,50 per maand onbeperkt gebruik maken van internet en e-mail in Nederland. Voor mobiel internetten in het buitenland moet echter voor verbruikte data betaald worden: 9 cent per 10 kb en dat kan snel aantikken! Bellen.com adviseert dan ook bij voorkeur een openbare WiFi verbinding (hotspot) te gebruiken, als u tenminste een laptop bij u heeft.

Maximumtarieven?
Begin februari bleek dat telefoniebedrijven in Europa mobiel bellen vanuit het buitenland nog niet werkelijk goedkoper hebben gemaakt. De Europese consumentenorganisatie BEUC stelde dat de tarieven voor mobiel bellen vanuit het buitenland niet zijn gedaald, ondanks dreigementen van de Europese Unie. Toch hebben KPN, Hi, Orange en Vodafone de mobiele tarieven in het eerste kwartaal verlaagd en T-Mobile volgde gisteren. 

Het Europees Parlement presenteerde begin deze maand een plan om de telecomproviders een maximumtarief op te leggen voor internationaal telefoonverkeer binnen de EU. Een mobiel telefoongesprek mag binnen de Unie straks niet meer dan veertig cent per minuut kosten, of vijftien cent om gebeld te worden. Het voorstel wordt op 9 mei in stemming gebracht. De tijdelijke wetgeving zou dan deze zomer al van kracht kunnen worden. Wanneer het plan doorgaat zullen reizigers van buiten de EU straks fors meer moeten betalen om het inkomstenverlies te compenseren, zo voorspellen telecomdeskundigen.

Zie ook: Mobiel internetten

Geactualiseerd: donderdag 11 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie