Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

'Nederland duur voor mobielinternetjunkies'

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

De nieuwe abonnementen van KPN en Vodafone zijn in vergelijking met een aantal andere landen zeer onvoordelig voor klanten die veel of onbezorgd willen internetten. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

Internetten op je mobiel kan in de nieuwe situatie bij KPN via Hi vanaf € 27,50 per maand, inclusief toestel. Voor dat bedrag kun je 100 MB aan data verbruiken en 90 minuten bellen of 180 sms-berichten versturen. Het goedkoopste abonnement waarmee je bij Vodafone op je mobiel kunt internetten kost € 26,50, ook inclusief toestel. Voor dat bedrag kun je 200 MB internetten en 100 minuten bellen of 100 sms-berichten versturen.

De duurste abonnementen die KPN en Vodafone straks aanbieden kosten respectievelijk € 157,50 en € 150 per maand. Zelfs voor die bedragen krijg je geen onbeperkt mobiel internet meer: bij beide providers krijg je een datalimiet van 2 GB per maand. Bij de duurste abonnementen krijg je 1200 (Vodafone) tot 1500 belminuten (KPN). Bij Vodafone kun je dan ook nog in het buitenland gewoon uit je bundel bellen én kun je onbeperkt sms'en. Dat laatste is ook bij Hi het geval.

T-Mobile heeft vooralsnog geen nieuwe, duurdere abonnementen aangekondigd. Onder de huidige omstandigheden kun je bij T-Mobile onbeperkt internetten bij de i-abonnementen. Ook kun je een internetbundel kopen als je € 9,95 betaalt bovenop je gewone abonnement. Voor nog eens € 5 gaat je snelheid omhoog. Na verbruik van respectievelijk 1 of 2 GB gaat de snelheid omlaag.

Wil je bij KPN of Vodafone 1 GB aan data kunnen verbruiken, dan betaal je bij KPN straks € 50, bij Hi € 52,50 en bij Vodafone € 42,50 per maand.

Buitenland
In de zeven landen die NOS heeft bekeken betaal je in veel gevallen tientallen euro's per maand minder om dezelfde hoeveelheid of zelfs meer data te mogen verbruiken. Bijvoorbeeld bij de Britse provider Three, waar je voor € 30 een abonnement krijgt met all-you-can-eat-data en 2000 belminuten.

Opmerkelijk genoeg ben je bij zusterbedrijven van KPN en Vodafone in diverse landen ook veel goedkoper uit. Bij KPN-dochter Base in Duitsland kun je voor 15 euro per maand 1 GB aan dataverkeer verstoken. Bij Vodafone in Hongarije kost een abonnement met 1000 belminuten en 2 GB aan data 75 euro.

Volgens de NOS is de vraag of deze situatie lang blijft bestaan. Nederlandse mobiele aanbieders waren de eerste die applicaties als Skype en WhatsApp wilden blokkeren omdat ze inkomsten uit bel- en sms-bundels misliepen en uiteindelijk besloten tot het verhogen van de abonnementskosten omdat de politiek een stokje stak voor het blokkeren van applicaties. Het is niet ondenkbaar dat andere landen hetzelfde pad zullen volgen en consumenten daar ook te maken krijgen met duurdere abonnementen, aldus de onderzoekers.

Geactualiseerd: dinsdag 9 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.