Nederland koploper op breedband
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
In 2009 is in Nederland de 6 miljoenste breedbandaansluiting aangelegd. Daarmee heeft Nederland wereldwijd de koppositie met 38,1 aansluitingen per honderd inwoners. Hiervoor was Denemarken koploper. Dat blijkt uit het jaarverslag en de Marktmonitor 2009 van toezichthouder OPTA.
Nederland verovert koppositie breedband
Naast Denemarken, laat Nederland met 38,1 breedbandaansluitingen per honderd inwoners ook de landen achter zich waar de overheid de aanleg van breedbandnetwerken actief stimuleert. In ons land is de breedbandpenetratie ruim anderhalf maal zo groot als het gemiddelde van 22,8 aansluitingen per honderd inwoners.
Hoge landelijke dekking en concurrentie
De koppositie komt mede door de hoge landelijke dekking van zowel het koper- als kabelnetwerk en de concurrentie in Nederland. Hierdoor zet ook de uitrol van supersnelle netwerken zoals glasvezel door. Het aantal breedbandaansluitingen over glasvezel is in 2009 met bijna 5% toegenomen. Maar ook het aantal aansluitingen via de andere netwerken neemt gestaag toe.
Glasvezel
Op landelijke schaal is het aantal glasvezelaansluitingen nog beperkt. Wanneer er wordt ingezoomd op specifieke regio’s dan is het aantal glasvezelaansluitingen dat is gerealiseerd aanzienlijk. Reggefiber, de grootste partij in het uitrollen van glasvezelnetwerken, meldt in het vierde kwartaal van 2009 384.000 aangesloten woningen. De uitrol vindt zowel in grote steden als kleinere gemeenten plaats. Vooral in de regio Eindhoven en in de provincies Flevoland, Gelderland, Overijssel, Utrecht en Zuid-Holland is Reggefiber actief.
Marktverhoudingen
De marktverhoudingen zijn ten opzichte van 2008 niet significant veranderd. KPN blijft de grootste aanbieder van breedband met een marktaandeel van 40% tot 50%. De grootste alternatieve aanbieders via het koperen aansluitnet van KPN (DSL) blijven net zoals vorig jaar Tele2 en Online. Het marktaandeel van de alternatieve ADSL-aanbieders gezamenlijk is 10% tot 20%.
De grootste kabelexploitanten die breedband aanbieden, zijn Ziggo met een marktaandeel van 20% tot 30% en UPC met een marktaandeel van 10% tot 20%. Breedband wordt steeds vaker aangeboden via glasvezelnetwerken. Het gezamenlijk marktaandeel van aanbieders via glasvezel is kleiner dan 5%.

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
T-Mobile heet vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Grote internetproviders verhogen de prijzen: hoe kun je alsnog geld besparen?
8 jun Door de inflatie en de energiekosten gaan ook de prijzen van internet en televisie omhoog. Wij legge...
-
Hoge inflatie? Tips waarmee je makkelijk bespaart op internet, tv en bellen
1 feb Met een torenhoge inflatie is het slim je abonnement voor internet, tv en bellen onder de loep te ne...
-
'Internetabonnement kan tientallen euro's goedkoper'
19 sep De prijs van een internetabonnement kan de helft goedkoper. Ziggo en KPN vormen een duopolie wat zor...
-
Bij deze provider kijk je het voordeligst naar ESPN
17 aug ESPN Compleet zit bij Online.nl en Freedom bij het TV pakket inbegrepen. Hoeveel betaal je bij ander...