Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Nederland koploper op breedband

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

In 2009 is in Nederland de 6 miljoenste breedbandaansluiting aangelegd. Daarmee heeft Nederland wereldwijd de koppositie met 38,1 aansluitingen per honderd inwoners. Hiervoor was Denemarken koploper. Dat blijkt uit het jaarverslag en de Marktmonitor 2009 van toezichthouder OPTA.

Nederland verovert koppositie breedband
Naast Denemarken, laat Nederland met 38,1 breedbandaansluitingen per honderd inwoners ook de landen achter zich waar de overheid de aanleg van breedbandnetwerken actief stimuleert. In ons land is de breedbandpenetratie ruim anderhalf maal zo groot als het gemiddelde van 22,8 aansluitingen per honderd inwoners.

Hoge landelijke dekking en concurrentie
De koppositie komt mede door de hoge landelijke dekking van zowel het koper- als kabelnetwerk en de concurrentie in Nederland. Hierdoor zet ook de uitrol van supersnelle netwerken zoals glasvezel door. Het aantal breedbandaansluitingen over glasvezel is in 2009 met bijna 5% toegenomen.  Maar ook het aantal aansluitingen via de andere netwerken neemt gestaag toe.

Glasvezel 
Op landelijke schaal is het aantal glasvezelaansluitingen nog beperkt. Wanneer er wordt ingezoomd op specifieke regio’s dan is het aantal glasvezelaansluitingen dat is gerealiseerd aanzienlijk. Reggefiber, de grootste partij in het uitrollen van glasvezelnetwerken, meldt in het vierde kwartaal van 2009 384.000 aangesloten woningen. De uitrol vindt zowel in grote steden als kleinere gemeenten plaats. Vooral in de regio Eindhoven en in de provincies Flevoland, Gelderland, Overijssel, Utrecht en Zuid-Holland is Reggefiber actief.

Marktverhoudingen
De marktverhoudingen zijn ten opzichte van 2008 niet significant veranderd. KPN blijft de grootste aanbieder van breedband met een marktaandeel van 40% tot 50%. De grootste alternatieve aanbieders via het koperen aansluitnet van KPN (DSL) blijven net zoals vorig jaar Tele2 en Online. Het marktaandeel van de alternatieve ADSL-aanbieders gezamenlijk is 10% tot 20%. 

De grootste kabelexploitanten die breedband aanbieden, zijn Ziggo met een marktaandeel van 20% tot 30% en UPC met een marktaandeel van 10% tot 20%. Breedband wordt steeds vaker aangeboden via glasvezelnetwerken. Het gezamenlijk marktaandeel van aanbieders via glasvezel is kleiner dan 5%.

Geactualiseerd: maandag 22 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.