Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

NMa onderzoekt overname Tiscali door KPN

Leestijd: 2 minuten


De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat de voorgenomen overname van Tiscali door KPN  nader onderzoeken. Dat heeft de toezichthouder in een persbericht bekend gemaakt.

De toezichthouder concludeert na een eerste onderzoek dat door de overname de concurrentie kan worden belemmerd op de markten voor breedbandinternet. De NMa heeft daarom besloten dat voor het tot stand brengen van deze overname een vergunning is vereist. Zodra KPN een vergunning heeft aangevraagd, gaat de NMa de gevolgen voor de concurrentie nader onderzoeken. Binnen 13 weken moet dan een beslissing genomen worden of de overname wel of niet wordt toegestaan.

Tiscali: beide breedbandmarkten 
Tiscali is actief als provider waarbij zij internetdiensten aanbiedt aan eindgebruikers, de zogenaamde retailmarkt. Bovendien  beschikt  de aanbieder over een eigen DSL-netwerk waarop zij diensten aan andere internetproviders aanbiedt, de zogenaamde wholesalemarkt. Dat eigen netwerk heeft Tiscali in 2002 in handen gekregen door de overname van het failliet gegane BabyXL.

Marktaandelen
Op beide breedbandmarkten (de retailmarkt en de wholesalemarkt) stijgt het marktaandeel van KPN met circa 5%, waardoor het marktaandeel op circa 50% komt, aldus de toezichthouder. Dat betekent dat KPN's aandeel in drie jaar tijd bijna verdubbeld is! ( het ADSL-platform van KPN kwam in 2003 met 310.000 aansluitingen uit op 26% van de totale breedbandmarkt. UPC  had toen naar alle waarschijnlijkheid een evengroot aandeel)
 
Na de overname blijven er volgens de NMa geen reële uitwijkmogelijkheden  over voor de zogeheten 'wholesale-afnemers' van Tiscali om hun diensten in te kopen.  Ook blijkt de aanleg van een eigen DSL-netwerk voor veel aanbieders een te grote belemmering. Bovendien hebben de resterende (A)DSL-spelers gezamenlijk minder slagkracht door de overname. 

Hierdoor wordt de concurrentiekracht van providers verminderd, veronderstelt de toezichthouder. 'Het is vooralsnog niet aannemelijk dat de verschillende kabelbedrijven en DSL-partijen die overblijven KPN voldoende tegenwicht kunnen bieden.' 

Op 8 december jl. heeft de NMa de fusie tussen Casema, Essent en Multikabel goedgekeurd. Op de markt voor breedbandinternet hebben deze kabelmaatschappijen een beduidend kleiner gezamenlijk marktaandeel. 

rol NMa
De NMa beoordeelt bij fusies en overnames boven bepaalde omzetdrempels of een economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt. Zo'n machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. De NMa kan in dat geval voorwaarden verbinden aan een fusie of overname, of deze verbieden.

Breedbandconcurrentie
In een lezenswaardig artikel op Planet Multimedia wordt in dit verband gewezen op een 'doorwrochte column'  uit 2003(!) over meer breedbandconcurrentie.

Geactualiseerd: woensdag 20 mei 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie