Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

NMa steekt stokje voor overname Caiway door KPN

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De NMa stelt een beslissing over de overname van Caiway door KPN uit. De toezichthouder heeft besloten dat nader onderzoek nodig is, omdat de concurrentie 'sterk zou kunnen worden beperkt'. KPN moet een vergunning aanvragen. 

Afgelopen mei nam KPN kabelaar Caiway over voor een onbekend bedrag. Die overname moet nog worden goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), maar die steekt daar voorlopig een stokje voor.

Minder keuze
Het kabel- en het kopernetwerk van Caiway, vooral gelegen in het westen van het land, zou door de overname in één hand komen. Daarmee verminderen de keuzemogelijkheden van consumenten voor televisiediensten, internettoegang en vaste telefonie. 

Volgens de toezichthouder zijn de concurrenten van Caiway en KPN, zoals Tele2 en Online, in dit gebied wellicht niet in staat afdoende concurrentiedruk uit te oefenen. Bovendien zijn zij afhankelijk van toegang tot de infrastructuur van KPN om consumenten televisie, internettoegang en vaste telefonie te kunnen aanbieden.

Glasvezelnetwerk openstellen
Voor de overname van Caiway heeft CIF, de huidige eigenaar, de verplichting aan KPN opgelegd om haar (toekomstige) glasvezelnetwerk open te stellen voor andere bedrijven die hun diensten over beide infrastructuren willen en kunnen aanbieden. De NMa heeft twijfels of concurrenten van KPN en van Caiway hierin geïnteresseerd zijn en of zij van KPN een voldoende interessant aanbod krijgen.

Fusiecontrole
De NMa beoordeelt bij fusies en overnames of de concurrentie wordt belemmerd, met name door het ontstaan of versterken van een economische machtspositie. Zo'n machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. De NMa kan in dat geval voorwaarden verbinden aan een fusie of een fusie verbieden. Het is verboden een concentratie tot stand te brengen voordat de NMa hierover geoordeeld heeft.

Geactualiseerd: donderdag 18 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.