Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nokia met nieuwe toestellen en laptop

door Jeanet Woldring

Afgelopen woensdag is in Stuttgart Nokia World 09 begonnen, waar Nokia nieuwe toestellen en diensten aankondigd. In de aanloop naar dit event liet Nokia al flink wat nieuws doorschemeren, op Bellen.com laten wij een overzicht zien van de nieuwste toestellen die Nokia waarschijnlijk dit jaar nog op de markt gaat brengen.

Nokia 5800 Navigation
Het eerste toestel waar Nokia vorige week mee kwam is de 5800 Navigation Edition. Dit toestel is een variant op de populaire 5800 XpressMusic die eerder dit jaar is uitgekomen en is ook een touchscreen telefoon zonder toetsenbord. Hoewel de meeste smartphones van Nokia gebruik kunnen maken van navigatie via Ovi Maps (voorheen Nokia Maps) en een ingebouwde GPS ontvanger, heeft de 5800 Navigation Edition als extraatje dat er een gratis levenslang abonnement op zit voor gesproken navigatie per voet of in de auto, en dat een houder voor in de auto standaard is meegeleverd.


Nokia Booklet 3G
Hoewel de Nokia Booklet 3G niet de eerste computer van Nokia is, is het wel hun eerste mini-laptop. De Booklet 3G draait waarschijnlijk op Windows 7. Het apparaat is daarmee een volwaardige laptop inclusief 10,1 inch scherm, een 1,6 Ghz Intel Atom processor, 120 GB harde schijf en HDMI-poort voor de uitvoer van HD beelden. Hoewel het iets dikker is dan de Apple MacBook Air en de Dell Adamo en de hardware ook iets minder krachtig is, kost de Booklet 3G € 575,- (exclusief BTW), wat een stuk minder is dan wat er voor de twee concurrenten op tafel gelegd moet worden. Bovendien beschikt het over een 3G / HSDPA verbinding (alleen geschikt voor data, maar VoIP is vast mogelijk) en kan de batterij volgens Nokia tot maar liefst 12 uur meegaan.


Nokia 5230
Wellicht de minst spectaculaire aankonding van Nokia, maar wel een erg interessante. De Nokia 5230 is een voordelige variant van de eerder genoemde Nokia 5800 XpressMusic. Het toestel heeft een touchscreen en draait ook op Symbian S60 en kan dus ook een smartphone genoemd worden. Grootste verschil is dat de 5230 geen Wifi heeft en slechts een 2 megapixel camera, maar daar staat een prijs van slechts € 149,- voor BTW en toestelsubsidies tegenover. Waarschijnlijk is de Nokia 5230 dan ook gratis te krijgen bij de meeste abonnementen.


Nokia N900
Nokia maakt al enige jaren Internet Tablets, toestellen waarmee het niet mogelijk was om te bellen, maar die via Wifi of via een gekoppelde mobiele telefoon gebruikt konden worden om op een groot scherm te surfen, zonder een hele laptop mee te hoeven nemen. Deze apparaten draaiden allen op Maemo, een systeem gebaseerd op Linux, de N900 draait op de nieuwste versie hiervan, Maemo 5. Wat de N900 bijzonder maakt, is dat het de eerste Internet Tablet is waarmee ook gebeld kan worden, zodat het toestel min of meer als de grote broer van de Nokia N97 gezien kan worden. Het is daarmee ook één van de weinige toestellen van Nokia die niet op Symbian draait. Nokia heeft het toestel uitgerust met een krachtige processor en meer dan genoeg werkgeheugen, daarmee staat het apparaat tussen een smartphone en een mini-laptop in.


Nokia N97 Mini
Het is wel vaker voorgekomen dat een toestel van Nokia een kleine upgrade kreeg niet ver na de lancering. Een paar jaar geleden was er nog de N95 8GB die slechts enkele maanden na de N95 op de markt verscheen, en in de jaren daarvoor kregen upgrades van Nokia nog een i-tje achter de productnaam. Het is nu voor het eerst dat Nokia met een toestel komt dat juist iets eenvoudiger en kleiner is, in dit geval ten opzichte van de N97. Inhoudelijk is de N97 Mini vrijwel hetzelfde, maar er is minder opslagruimte (8 GB in plaats van 32 GB), de batterij is 20% kleiner, het scherm is iets kleiner en het navigatietoetsje naast het toetsenbord ontbreekt. Door deze wijzigingen is het mobieltje iets kleiner en lichter dan het origineel en als het goed is, hopelijk ook iets voordeliger.


Nokia X6 & Nokia X3
De Nokia X6 en de X3 zijn de eerste toestellen die beginnen met een X, waarschijnlijk een afkorting van XpressMusic. De X6 is een variant op de Nokia 5800 XpressMusic, maar dan strakker vormgegeven en waarschijnlijk ook een stuk duurder. Wel heeft het toestel een 5 megapixel camera en 32 GB aan geheugen, waardoor het meer op het niveau staat van de Nokia N97. De X6 gaat gebruik maken van Nokia's Comes With Music, een dienst waarmee het mogelijk is om onbeperkt legaal muziek te downloaden naar je telefoon. Het andere toestel, de X3, is een Symbian S40 slidephone, waardoor het eenvoudiger in het gebruik is, maar de mogelijkheden uiteraard ook beperkter zijn. Wel een absoluut pluspunt: de antenne voor de FM radio is ingebouwd in het toestel, hierdoor is het niet nodig om de headset aan te sluiten.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie