Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Noord-Groningen proefgebied voor 5G mobiel internet

door Anniek Kruijer 1 reactie

In het Noord-Groningse dorp Loppersum wordt een proef gestart met een 5G-netwerk, de opvolger van het 4G-netwerk. Loppersum is het eerste plattelandsgebied ter wereld wat de beschikking krijgt over een 5G-netwerk. Slechts op twee andere plekken, in Zuid-Korea en Finland, is een 5G-netwerk proef uitgerold. Alle betrokken partijen zetten komende dinsdag hun handtekening onder het contract om de proef te starten. Dat meldt RTV Noord.

De Economic Board Groningen, dat in het leven geroepen is om de economie in het aardbevingsgebied te versterken, heeft Noord-Groningen aangedragen als proeftuin voor het testen van het snelle netwerk. Het is deze organisatie gelukt om bedrijven als KPN, Huawei, Ericsson en TNO aan elkaar te binden.

Wat is 5G?

5G staat voor vijfde generatie en is honderden malen sneller dan 4G, het snelste netwerk tot nu toe. De bandbreedte van 5G is een stuk groter waardoor er veel meer apparaten tegelijk verbinding kunnen maken met het netwerk. Naar verwachting komen er  in de toekomst steeds meer apparaten die gebruik maken van een netwerkverbinding. Die apparaten zijn niet alleen tablets of smartphones, maar ook zelfrijdende auto’s en bijvoorbeeld drones. 

De bandbreedte is wel duizend keer zoveel als bij 4G. Ter vergelijking: een Alles-in-1 abonnement van Ziggo biedt een maximale downloadsnelheid van 120 Mb/s. Een film downloaden duurt bij deze snelheid enkele minuten. De beoogde snelheid van 5G is vastgesteld op 20 Gbit. Gigabit is duizend keer groter dan megabit. In theorie is het mogelijk om een film daarmee in één seconde te downloaden.

Zuid-Korea en Finland

Slechts op twee andere plekken in de wereld worden proeven gedaan met 5G, in Zuid-Korea en Finland. Maar het gebeurt daar in stedelijke gebieden. Voor het platteland is een apart proefgebied nodig.

Eerst alleen voor bedrijven

De inwoners van Loppersum zelf zullen voorlopig nog geen gebruik kunnen maken van 5G. 'De proef is vooral bedoeld om bedrijven naar Noord-Groningen te trekken', zegt directeur Marco Smit van de Economic Board Groningen. 'Ondernemingen van over de hele wereld kunnen in Loppersum nieuwe producten ontwikkelen die gebruik maken van 5G. Maar de Lopsters zijn wel als eerste aan de beurt als 5G straks op grote schaal wordt uitgerold', zegt Smit. Dit zal volgens de verwachtingen pas ergens in 2020 zijn.

Anniek Kruijer

Content marketeer
Anniek Kruijer
Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.

Reacties (1)

Geplaatst door: D. Leurink ()


Ik heb de volgende vraag.
Hoe zit het met de straling van 5G? Geeft dit meer straling dan 3G en 5G? Hebben elektro gevoelige mensen hier meer last van?
Met vriendelijke groet,
D. Leurink

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie